• BIRODI: Srbija postaje botovsko društvo, predlažemo Antibot zakon

  Biro za društvena istraživanja – BIRODI na Svetski dan slobode medija ukazao je da je neuspešna medijska trasformacija od Srbije napravila botovsko društvo. BIRODI u svom saopštenju navde da su stubovi botoskog društva u Srbiji mediji koji su usled nepostupanja REM kao mehanizma regulacije, niskog uticaja strukovnih udruženja koji bi se efiksano primenile odredbe Kodeska novinara, te  […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BIRODI: Srbija postaje botovsko društvo, predlažemo Antibot zakon

  Biro za društvena istraživanja – BIRODI na Svetski dan slobode medija ukazao je da je neuspešna medijska trasformacija od Srbije napravila botovsko društvo.

  BIRODI u svom saopštenju navde da su stubovi botoskog društva u Srbiji mediji koji su usled nepostupanja REM kao mehanizma regulacije, niskog uticaja strukovnih udruženja koji bi se efiksano primenile odredbe Kodeska novinara, te  izostanak deliberativne uloge RTS-a kao javnog servisa.

  – Napred navedeno je stvorilo ambijetn u kojem je botovsko ponašanje postalo legitimno i legalno, a uz podršku PR i marketinčkih agencija koje su uključene u kreiranje javnih nastupa javnih funkcionera i političara, ovo ponašanje je postalo i efikasno, poželjno i dominantno u javnosti. –kaže se u saopštenju.

  Dalje se dodaje da su „botovi“ osobe koje s položaja javnih funkcionera, političara, analitičara, novinara ili građanina u medijima ili na socijalnim mrežama promovišu sebe ili nekog drugog, ili pak etiketiraju, vređaju ili ismevaju nečija dostignuća.

  – Neretko ovakvo ponašanje prelazi u otvorene i nesankcionisane napade kojima se vrši lična i profesionalna diskvalifikacija aktera kako bi se od njega napravila legitimna meta medijskog i fizičkog progona sa ciljem da mu se uskrate prava koja garantuju slobodan i udoban život. U ovakvom ambijentu medji  su postali platforme za botovanje, a kao ključni akteri u programima su osobe koje nemaju adekvatna stručna znanja, završene adekvante škole ili ako ih imaju ona ih nekažnjeno od struke zloupoupotrebljavaju. – navodi se u saopštenju.

  Oni dalje ističu da desetogodišnji monitoring medija koji sprovode ima za cilj da ukažu na postojanje i posledice rasta i razvoja botovskog društva u Srbiji. BIRODI je najavio da će zato posle konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, nadležnom odboru dostaviti „Nacrt antibot zakona“ kako bi se sprečilo dalje opstajanje i rast botovskog društva u Srbiji. U saopštenju se zaključuje da je „Nacrt Antibot zakona“ rezultat decenijskog monitoringa medija i istraživanja publike.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija