• „Black carbon“ u Kući Vojnovića

  Nakon Beograda i Sombora, i publika u Inđiji će imati priliku da pogleda izložbu “Blek karbon (Black carbon).” i to u četvrtak, 28. oktobra sa početkom u 18 časova u Galeriji Kuće Vojnovića. Termin Black Carbon je u osamdesetim godinama prošlog veka odredio poznati srpsko-američki fizičar Tihomir Novakov (1929–2015). Naziv se odnosi na količinu sunčeve […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Black carbon“ u Kući Vojnovića

  Nakon Beograda i Sombora, i publika u Inđiji će imati priliku da pogleda izložbu “Blek karbon (Black carbon).” i to u četvrtak, 28. oktobra sa početkom u 18 časova u Galeriji Kuće Vojnovića.

  Termin Black Carbon je u osamdesetim godinama prošlog veka odredio poznati srpsko-američki fizičar Tihomir Novakov (1929–2015). Naziv se odnosi na količinu sunčeve svetlosti koju apsorbuju čestice nastale nepotpunim sagorevanjem fosilnih goriva u našem okruženju i koja predstavlja glavni sastojak čađi i uzrok je negativnog uticaja na okolinu.

  Multimedijalna izložba, autorski projekat dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov (kćerke Tihomira Novakova), zasniva se na radovima savremenih umetnika koji će za osnovnu temu svojih ostvarenja imati Black Carbon. Izložba predstavlja jedan od inovativnih naučno-umetničkih projekata koji koriste umetnost kako bi ukazali i na globalne klimatske promene. Obuhvatiće radove koji su zasnovani na reakcijama čula, a uključuju dela vizuelne, audio, taktilne i olfaktorne umetnosti.

  Tihomir Novakov je rođen u Somboru, a zajedno sa drugovima iz detinjstva Stevanom Koičkim (1929–2007) i Bogdanom Maglićem (1928–2017) pohađao somborsku Gimnaziju “Veljko Petrović”; s njima je ostao u prijateljskim vezama do kraja života, dok su sva trojica istovremeno postajali vodeća naučna imena u svojim oblastima. Novakov je doktorirao na Beogradskom univerzitetu a post- doktorske studije je završio u oblasti nuklearne fizike na Nobelovom istitutu u Švedskoj. Tokom šeste decenije 20. veka započeo je profesuru na Beogradskom univerzitetu, kao i istraživačku karijeru na Nuklearnom istitutu u Vinči. Na poziv Univesity of California, Berkley, Novakov je 1963. godine otišao u SAD. Radeći kao istraživač u Lavrence Berkley National Laboratory dao je revolucionarni doprinos na polju proučavanja životne sredine. Jedno od njegovih otkrića je prepoznavanje klimatskih promena, kontrola vazdušnog zagađenja, globalno zagrevanje, čađ i Black Carbon. U istraživanjima je sarađivao s istraživačima iz Austrije, Kine, Porto Rika i mnogih drugih delova sveta. Kao počasni član Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Akademije nauka i umetnosti Austrije, Novakov se zalagao za početak istraživanja kritičnih problema zagađenja čovekove sredine. Do kraja života je uvek s ponosom sebe nazivao srpskim Amerikancem s dubokim korenima u Vojvodini – regionu čiji je predeo i način života uvek nosio u srcu.

  U postavku izložbe Black Carbon: nauka, umetnost i čovekova sredina uključeni su radovi trinaestoro internacionalnih umetnika koji stvaraju u različitim medijima, individualna ostvarenja ili kao kreativne grupe.

  Pored autora iz Srbije – Snežane Petrović, umetničke grupe MPart i Đorđa Makovića, na izložbi će svoje interpretacije teme o crnom ugljeniku prikazati i češko- srpski kreativni par Biljana Golubović i Dragan Dragin, norveški umetnički par Bull – Miletić, kao i američki autori Ron Hat, Snežana Sarasvati Petrović, Đžastin Brus Gargalja. Izložbu su priredile kustoskinje Anna Novakov i Jasna Kujundžić Jovanov.

  Izložbu publika u Inđiji će moći da pogleda u Galeriji Kuće Vojnovića do 11. novembra 2021. godine.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]