• Bogojević: Projekat „Srpska Kapadokija“ ne ugrožava životinje na Krčedinskoj adi

  Vest o „Srpskoj Kapadokiji“ na Krčedinskoj adi izneta je javnosti krajem jula i za samo mesec dana izveden je prvi let. Iz tursitičke organizacije za IN Medija kažu da balone neće kupovati jer je to velika investicija, ali da su u toku mpregovori sa kompanijama koje ih poseduju. Iz turističke organizacije takođe navode da će […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bogojević: Projekat „Srpska Kapadokija“ ne ugrožava životinje na Krčedinskoj adi

  Vest o „Srpskoj Kapadokiji“ na Krčedinskoj adi izneta je javnosti krajem jula i za samo mesec dana izveden je prvi let. Iz tursitičke organizacije za IN Medija kažu da balone neće kupovati jer je to velika investicija, ali da su u toku mpregovori sa kompanijama koje ih poseduju. Iz turističke organizacije takođe navode da će baloni biti postavljeni na pašnjacima Krčedinske ade, a ovaj projekat neće ugrožavati životinjski svet.

  U okviru pripremnih radnji na realizaciji projekta „Srpska Кapadokija“ na Кrčedinskoj adi,  krajem avgusta, uspešno je izveden prvi probni let balonom.

  Testirani su slobodan i vezani let, kako bi se na licu mesta mogle oceniti mogućnosti leta u odnosu na opšte meteorološke uslove lokaliteta i uslove tla. Direktor turističke organizacije Inđija za IN Medija kaže, da su pre leta prikupljeni hidrometerološki podaci, na prvom mestu u vezi sa brzinom vetra na delu Dunava kod Кrčedinske ade, ali i brojem kišnih dana u letnjem periodu kada je planirano postavljanje balona.

  -Do sada su obavljeni inicijalni razgovori sa predstavnicima Minstarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnicima Turističke organizacije Srbije i Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine, kojima je predočen  projekat u grubim crtama, kao i pomoć koju očekujemo od viših nivoa vlasti.- objašnjava Bogojević.

  Sledeći koraci, po rečima Bogojevića,  su pregovori sa turskim kompanijama koje u svom vlasništvu poseduju veliki broj balona i koje su zainteresovane za saradnju, odnosno rad u Srbiji.

  -O samom modelu funkcionisanja trenutno razgovaramo, ono što je sigurno Turistička organizacija opštine Inđija neće kupovati ili zakupljivati balone jer je to velika investicija za nas.- kazao je on.

  Ideja je da se na Кrčedinskoj adi postavi oko dvadesetak balona, s tim što bi u prvoj godini počeli sa deset i pratili potrebe turista. U ovom trenutku kažu da je rano govoriti  o ceni leta jer ona zavisi od mnogo faktora. Jedan od najvažnijih je svakako da li će se na Кrčedinskoj adi izvoditi vezani ili slobodni letovi.

  Bogojević smatra da su vezani letovi praktičniji jer oni kraće traju, manje su zahtevni, i samim tim bi manje koštali i bili prijemčljiviji većem broju ljudi.

  Foto: Krčedinska ada/ IN Medija

  Pokretanjem ovog projekta „Srpske Kapadokije“ u javnosti se mogla čuti zabrinutost za životinje i zaštitu životne sredine. Krčedinska ada je poznata po velikom broju stoke koja tamo boravi u toku proleća i leta, na nepreglednim pašnjacima. Turistička organizacija se, prema tvrdnjama Bogojevića, od samog početka rukovodila upravo Pravilnikom o upravljanju prirodnom baštinom Vojvodine, koji u delu gde je obrađena Кrčedinska ada, daje preporuku da je potrebno upotpuniti turistički sadržaj na tom mestu.

  Krčedinsku obilazi veliki broj turista koji ne ugrožavaju životnu sredinu jer se kreću delom pašnjaka na kojim se nalazi stoka na ispaši.

  -Turistička organizacija opštine Inđija je samoinicijativno u nekoliko navrata čistila Кrčedinsku adu od smeća, to je jedino ugrožavanje od strane turista, a tu moram i napomenuti da mi nažalost ne upravljamo Кrčedinskom adom. Što se tiče ugrožavanja životinja, treba napomenuti da se radi o stočnom fondu koji čine domaće životinje i one nisu zaštićena vrsta već su u vlasništvu fizičkih lica – stočara. Takođe, sami pašnjaci su takođe dati na zakup fizičkim licima.- objašnjava Bogojević.

  Foto: Krčedinska ada / Turistička organizacija opštine Inđija

  Postavljanje balona se planira na paljšnjacima Krčedinske ade, i na površini manjoj od dva hektara, u delu koju je odmah pored Dunava. Кako se Кrčedinska ada prostire na skoro 900 hektara, mi govorimo o zauzeću površine od 0,2% teritorije.

  Naslovna fotografija: Krčedinska ada / Turistička organizacija opštine Inđija

  Verica Marinčić ( IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]