• Cena rekonstrukcije Trga Slobode uvećana za 27 miliona za 7 meseci

  Cena rekonstrukcije Trga Sloboda uvećan je za neverovatnih 27 miliona za samo 7 meseci, što znači da cena izvođenja radova mesečno “skače” za 3,8 miliona dinara. Javna  rasprava o rebalansu budžeta opštinske kase je u toku i traje do 8. avgusta na kojoj građani Inđije mogu da iznesu svoje predloge i sugestije upravo na ovakve […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Cena rekonstrukcije Trga Slobode uvećana za 27 miliona za 7 meseci

  Cena rekonstrukcije Trga Sloboda uvećan je za neverovatnih 27 miliona za samo 7 meseci, što znači da cena izvođenja radova mesečno “skače” za 3,8 miliona dinara. Javna  rasprava o rebalansu budžeta opštinske kase je u toku i traje do 8. avgusta na kojoj građani Inđije mogu da iznesu svoje predloge i sugestije upravo na ovakve odluke raspodele novca, Tim Nacrtom predlaže se da Trg Slobode umesto predviđenih 60 miliona dinara iz 2017. dostigne neverovatnih 148,2 miliona 2023. godine.

  Pri usvajanju budžeta za 2023 godinu predložena cena radova za “rekosnstrukciju Trga Sloboda” poznatiji parkić kod Gimnazije bila je 121 milion, za samo 7 meseci vidina ovih radova podignuta je na 148,2 miliona dinara.

  Ideja oko rekonstrukcije Trga kod Gimnazije datira iz 2012. Godine,kada je usvojena Odluka o izgradnji Trga mladenaca u neposrednoj blizini zgrade opštine. Plan je bio,  da se te 2012. godine nakon rekonstrukcije jugozapadnog krila zgrade Opštinske uprave u Inđiji uredi prostor između ovog objekta i Galerije Kuće Vojnovića.

  Foto: Trg Slobode Inđija

  Dolaskom nove vlasti u opštini Inđija, u junu 2016. godine, zapostavljeni su projekti i idejna rešenja koju su predlagali bivši čelnici lokalne samouprave.

  Predlogom budžeta i njegovim usvajanjem na sednici lokalnog parlamenta, decembra 2017. godine dovelo je do toga da sredinom 2018. godine Opština Inđija izradi projekat za obnovu parkića kod Gimnazije.

  Projektom je predviđeno da park posle rekonstrukcije postane trg. Centralni park će, prema najavama nadležnih, sadržati fontanu dimenzija 15×7 metara, nove klupe, javnu rasvetu i prateće sadržaje. Vrednost projekta koji se finansira iz budžeta opštine iznosio bi oko 60 miliona dinara.

  Foto: Trg Slobode

  Nakon objave idejnog projekta u kome se jasno vidi da će Pančićeva omorika koja se nalazi u parku biti posečena, aktivisti lokalnog udruženja iz Inđije „Inđijativa“ najavili su pokretanje peticije za opstanak Pančićeve omorike u centru i nakon obnove trga ispred Gimnazije. Nizom akcija i anketa, animiranjem stanovništva Pančićeva omorika je opstala na Trgu Slobode, a tome je mnogo doprinela i nerealizacija projekta iz 2018. godine.

  Identičnu priču oko očuvanja Pančićeve omorike istovremeno vode i odbornici lokalnog prlamenta pokreta Građanin, koji četiri godine ukazuju na propuste u projektu rekonstrukcije Trga. Glavni problem prema njihovom mišljenju je ukidanje zelenih površina i plan seče Pančićeve omorike prilikom rekonstrukcije.

  – Niko se ne protivi obnovi parka, veliki je problem što se ne konsultuje struka. Inđija ima desetine arhitekata i niko da ih pita za mišljenje. To je loše. Ne može se tako kapitalna investicija realizovati na način da se nakom npr. predsedniku nešto sviđa ili ne. On, kao i mi, ima pravo da ima svoje mišljenje, ali ne moze doneti odluku bez konsutovanja sa javnošcu. – kazao je za IN Medija odbornik pokreta Građanin Strahinja Jovanović.

  On ističe da je sadašnji izgled Trga jedina zelena površina u centru koja  imaja veliki značaj.

  -Mi predlažemo obnovu postojećeg rešenja. Funkcionalnije je i daleko jeftinije. Inđija ima već trg i on se nalazi kod pošte. Tamo mogu da se održavaju manifestacije, kao što se i održavaju. Ne mora sve biti u betonu- tvrdi Jovanović.

  Jovanović kaže, da od lokalnih vlasti nikada, kao odbornička grupa, nisu dobili traženi dokument koji daje odgovor  zašto je u planu seča Pančićeve omorike. Usmeni odgovri o razlozima seče su “bolest stabla koje neće još dugo biti funkcionalno”.

  Osim nejasnoća oko razloga ukidanja zelene površine na već postojećem Trgu, višegodišnje nerealizacije projekta i cena radova se drastično menja iz godine u godinu.

  Projektom je predviđeno da park posle rekonstrukcije postane trg i tada je najavljeno da će rekonstrukcija koštati oko 60 miliona dinara. Međutim, perd kraj 2021. godine za projekat je bilo predviđeno 74 miliona dinara. Sve izmene cene izvođenja radova na rekonstrukciji trga su odbornici jednolasno usvajali tokom godina.

  Sednica skupštine opštine Inđija

  Odlukom o budžetu za 2023. godinu decembra 2022. godine odbornici Skupštine opštine Inđija jednolasno su usvojili budžet u kom je za rekonstrukciju Trga Slobode predviđeno 121 milion dinara što je 47 miliona dinara više za samo godinu dana, a duplo više nego od prvobitne predviđene cene iz 2018. godine. Međutim, cene izvođenja radova za rekonstrukciju Trga Slobode za samo 7 meseci su porasle za dodatnih 27 miliona dinara, što dovodi do računice da mesečno cena radova poskupljuje za 3,8 miliona dinara.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]