• Ćirilović: Krčedinci mogu da nadoknade štetu nastalu restrikcijama vode

  Kvarovi na uređajima usled nenajavljenih restrikcija, u ovom slučaju, vode mogu biti nadoknađeni prema Zakonu o zaštiti potrošača. Ostvarivanje ovih prava čine određeni koraci koje potrošač treba da uradi, objasnio je za IN Medija Radomir Ćirilović predsednik Udruženja zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ Novi Sad i potpredsednik Saveta potrošača Srbije. Kvarovi na uređajima u domaćinstvu usled […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ćirilović: Krčedinci mogu da nadoknade štetu nastalu restrikcijama vode

  Kvarovi na uređajima usled nenajavljenih restrikcija, u ovom slučaju, vode mogu biti nadoknađeni prema Zakonu o zaštiti potrošača. Ostvarivanje ovih prava čine određeni koraci koje potrošač treba da uradi, objasnio je za IN Medija Radomir Ćirilović predsednik Udruženja zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ Novi Sad i potpredsednik Saveta potrošača Srbije.

  Kvarovi na uređajima u domaćinstvu usled nenajavljenih restrikcija vode u Krčedinu, jedna je od tema koja je pokrenuta na sastanku sa predsednikom opštine Vladimirom Gakom krajem jula, a koja je ostala bez odgovora.

  Đorđe Vasiljević meštanin Krčedina pitao je kako da krčedinci nadoknade štetu koja je nastala zbog restrikcija, kao što je crkavanje bojlera i veš mašina. On je napomenuo da jedan program pranja veša traje sat i 45 minuta, a da je voda nestajala svakih sat vremena. Objasnio je da nakon 4 puta prekidanja veš mašina prosto crkne što se njemu lično desilo. Istakao je i da su oni morali da peru veš u toku mesec dana restrikcija i da greju vodu u bojleru kako bi se okupali.

  -Mnogim ljudima su crkli uređaji prilikom restrikcija vode, kako nadoknaditi štetu. – pitao je Vasiljević predsednika opštine, direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Dragoljuba Trifunovića kao i tehničkog direktora Dragana Došena.

  Gak je iskoristio trenutak da napomene da je po struci advokat i da „mogao bih da Vam dam savet, ali neću ovom prilikom“

  -Što se tiče pitanja uređaja kvarova, raspitajte se. Slobodno konsutujte se sa nekim advokatom, vidite šta možete da preduzmete. Podnesite tužbe ili nemojte. To je sve na Vama. Imam i ja mašine i bojler i nemam vode. kazao je predsednik opštine Gak.

  Na pitanje o mogućnostima ostvarivanja svojih prava meštani Krčedina su čuli samo predsednika, dok su o eventualim mogućnostima za nadoknadu štete koja je nastala zbog nemogućnosti vodovoda da pruži uslugu potrošačima, oba direktora ćutala.

  Šta su prećutali predsednik i direktori

  Radomir Ćirilović predsednik Udruženja zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ Novi Sad i potpredsednik Saveta potrošača Srbije objašnjava da potrošači mogu da ostvare svoja prava za nadoknadu štete, primenjujući korake koje je propisao Zakon o zaštiti potrošača.

  -Prvi korak je, da svaki potrošač iz Krčedina uloži reklamaciju na račun za vodu koji im je dostavljen za mesece u kojima nisu imali redovno snabdevanje.  JKP „Vodovod i kanalizacija“ je dužno da u roku od osam dana da odgovre na reklamaciju. Ukoliko potrošač ne dobije odgovor na reklamaciju onda je potrebno prijaviti ovo preduzeće tržišnoj inspekciji. – objašnjava Ćirilović.

  On ističe da potrošači lično u pismenoj formi podnesu reklamaciju i da je važno da posle podnošenja zahtevaju da im se izda potvrda o „reklamacionom broju“.

  -Reklamacija se piše tako što u gornjem levom uglu treba da sadrži broj vodomera i ime i prezime na koga se priključak vodi. U desnom uglu informacije kome se podnosi. Zatim nasloviti sa „predmet REKLAMACIJA“ i spod ispisati „ovim putem ulažem reklamaciju na račun za račun za potrošnju hladne vode, iz razloga što se ne slažem sa iznosom koji mi je fakturisan jer mi nije pružena saobrazna usluga koja se ogleda“ i onda treba da objasne. – objašnjava on.

  Ćirilović pojašnjava da u daljem tekstu reklamacije podnosioci (građani) treba da jasno navedu šta je dovelo do nemogužnosti trošenja pitke vode  – neinformisanost, manjak informacija, nenajavljena isključenja kao i da je iz tih razloga došlo i do kvara tenike.

  Svaki pružalac ekonomslih usluga, pa i vodovod mora da ima komisiju za rešavanje reklamacija u kojoj je i predstavnik evidentiranog  Udruženja potrošača koje je zaveden u Ministarstvu trgovgovine, turizma i telekomunikacija.

  -Ako komisija nije formirana i ukoliko joj nedostaje član komisije koji je evidentiran u Ministarstvu, onda je direktor tog preduzeća načinio prekršaj. Tada odgovor na tu reklamaciju nije relevantan – ističe Ćirilović.

  JKP „Vodovod i kanalizacija “ je 20. decembra 2021. godine donelo rešenje o imenovanju Komisije za rešavanje reklamacija i Savetodavnog tela, na osnovu člana 82. Zakona o zaštiti potrošača. Ova Komisija broji sedam članova od čega je jedan član predstavnik evidentiranog Udruženja za zaštitu prava potrošača.

  Nakon podnošenja reklamacije i isteka roka od osam dana, ukoliko reklamacija bude odbijena ona mora da sadrži obrazloženje o razlozima odbijanja kao i uputstvo o pravnom leku.

  -Obrazloženje odbijanja reklamacije ne može biti da je potrošač „zakasnio sa podnošenjem reklamacije za koju ima rok od par dana“ jer nigde u Zakonu nije uslovljeno niti pružalac usluga može da propiše koliko dana potrošač ima za reklamaciju. – ističe Radomir Ćirković.

  On objašnjava da je pravni lek odnosno sledeći korak ukoliko je reklamacija odbijena  „Telo za mirno rešavanje rešavanje potrošačkih sporova“ koje putem medijacija pokušava mirno da reši spor između pružaoca uluga i krajnjeg korisnika.

  Izmenama i dopunama Zakona iz prošle godine uvedena je obaveza učestvovanja pružaoca usluga u ovim medijacijama i zaprećena kazna je i do dva miliona dinara ukoliko se firma ne odazove pozivu za mirno rešavanje spora. Potrošač uporedo sa ovim sporom može i da tuži pružaoca usluga radi nadoknade štete.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]

  Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

  Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa […]