• CPJ traži odbacivanje prijava protiv dvoje novinara iz Sombora

  Srpske vlasti trebalo bi da odbace krivične prijave protiv novinara Save Majstorova i Sare Mikić i osiguraju da medijski radnici ne moraju da se na sudovima suočavaju sa odmazdom zbog svog rada, saopštio je u ponedeljak Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, prenosi Glas Amerike (VOA). 12. aprila ove godine, podignuta je krivična prijava […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  CPJ traži odbacivanje prijava protiv dvoje novinara iz Sombora

  Srpske vlasti trebalo bi da odbace krivične prijave protiv novinara Save Majstorova i Sare Mikić i osiguraju da medijski radnici ne moraju da se na sudovima suočavaju sa odmazdom zbog svog rada, saopštio je u ponedeljak Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, prenosi Glas Amerike (VOA).

  12. aprila ove godine, podignuta je krivična prijava protiv Sare Mikić i Save Majstorova, reportera lokalnog vebsajta Soinfo (SOinfo.org) u Somboru, pod optužbom da su organizovali nelegalni protest i blokadu puteva u decembru 2021. godine.

  Mikić i Majstorov obavestili su CPJ da su kao novinari pratili pripreme za protest protiv novih zakona koji bi omogućili eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, ali da nisu organizovali demonstracije niti učestvovali u njima.

  Foto: Pixabay

  Ako budu osuđeni, novinari se suočavaju sa novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara. Sudski pretres bio je zakazan za 9. maj ali je odložen na zahtev advokata novinara.

  – Vlasti u Srbiji treba da odbace krivične prijave protiv novinara Save Majstorova i Sare Mikić i postaraju da medijski radnici ne moraju da budu pravno proganjani zbog svog izveštavanja ocenjuje Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu. 

  – Izveštavanje o demonstracijama je, očigledno, u javnom interesu, i vlasti treba da prestanu da proganjaju novinare samo zato što rade svoj posao.dodaje Mong.

  Reporteri su preneli Komitetu za zaštitu novinara da su vlasti iskoristile članke objavljene na portalu Soinfo i video snimke novinara na licu mesta kao dokaz da su se oni navodno pridružili i organizovali protest.

  Za vreme demonstracija u Somboru, između 200 i 300 mirnih demonstranata blokiralo je saobraćaj dva sata, a krivične prijave su podnete protiv više desetina učesnika protesta, podseća CPJ.

  Komitet za zaštitu novinara u saopštenju naglašava i da se obratio tužilaštvu u Somboru povodom ovog slučaja, ali da još nije dobio odgovor.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI