• CRTA: Migracija birača u Beograd presudila na izborima – izborni inženjering urađen za godinu dana

  Veliki broj izveštaja sa i ispred biračkih mesta, kao i foto i video snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstvu u Beograd je bio od presudne važnosti za potvrdu ove izborne manipulacije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  CRTA: Migracija birača u Beograd presudila na izborima – izborni inženjering urađen za godinu dana
  Foto: IN Medija

  Na osnovu do sada prikupljenih činjenica i sprovedenih analiza, Posmatračka misija Crte osnovano sumnja da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda. Organizovane migracije birača, odnosno prijavljivanje fiktivnih prebivališta građana, nisu ni legalne ni legitimne. 

  U Crti objašnjavaju da su organizovane migracije birača vrsta izbornog inženjeringa koja nije ni legalna, ni legitimna. 

  -Prijavljivanjem fiktivnih prebivališta zarad glasanja na lokalnim izborima izvan sopstvenog grada ili opštine krše se zakoni koji regulišu pitanja prebivališta građana, ali i ugrožavaju principi izborne jednakosti i garantovano pravo građana da biraju lokalnu samoupravu. O obimu i rasprostranjenosti manipulacija biračkim spiskom, Crta je još pre izbora dobijala informacije od različitih izvora koji su upućivali na nelegalne postupke organa lokalnih samouprava i najviših republičkih organa izvršne vlasti sa ciljem oblikovanja izbornih rezultata u Beogradu u koristi vladajuće stranke – navode u Crti.

  Posmatrači Crte prikupili su dokaze tokom izbornog dana u vidu fotografija i snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstvu u Beograd. 

  Zabeležili su više punktova koji su služili kao logistički centri operacije, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada.

  -Posmatrači Crte su na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, uočili primere organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača – na Čukarici (10), Novom Beogradu (9), Vračaru (7), Voždovcu (7) i u Zemunu (7). Zabeleženo je da su organizovano pristizali birači iz raznih delova Srbije (npr. iz Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada itd), kao i sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što pojačava sumnju da su lokalni izbori strateški raspisani samo u trećini jedinica lokalne samouprave kako bi se omogućile privremene selidbe birača, objašnjavaju u ovoj organizaciji.

  Dodatne analize Crta je uradila posle izbornog dana korišćenjem i ukrštanjem kvantitativnih podataka iz javno dostupnih podataka iz elektronske verzije biračkog spiska na sajtu Ministarstva države uprave i lokalne samouprave (imena i prezimena birača po biračkim mestima) i rezultata glasanja. 

  Ustanovljeno je da je u toku samo jedne godine došlo do bitnih izmena u biračkim spiskovima.

  -Identifikovana su biračka mesta u Beogradu za koja se s velikom verovatnoćom može zaključiti da su bila odredišta organizovane migracije birača, a na kojima je vladajuća partija ostvarila značajan rast broja glasova u odnosu na prethodne izbore. Pojedini politički akteri i sami su posredno potvrdili nalaze te analize – više političara i visokih zvaničnika Srbije i Bosne i Hercegovine eksplicitno su potvrdili sprovođenje navedenih praksi, pokušavajući da ih opravdaju i predstave kao legalne i legitimne – dodaju u Crti.

  Ovakve pojave su neprihvatljive, smatraju stručnjaci Crte. Organizacija zahteva od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu učini birački spisak potpuno javnim, uz razumne i izvodljive mere zaštite ličnih podataka birača.

  Tužilaštva, dodaju, moraju da istraže sve osnovane sumnje na krivična dela počinjena u vezi s izborima.

  -U srednjem roku, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu treba da u skladu s preporukama Misije OEBS/ODIHR sprovede nezavisnu reviziju Jedinstvenog biračkog spiska građana. Narodna skupština treba da donese izmene Zakona o izborima kojima bi se onemogućile organizovane migracije birača – zaključak je Crte.

  Celokupni rezultati istraživanja biće kasnije dostupni na sajtu CRTE.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]