• CRTA: Politički pritisci na birače u Srbiji gotovo svakodnevni

  Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, jedan je od ključnih nalaza istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Istraživački tim Crte je tokom 2022. godine, u periodu pre i posle izbora, prikupio svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka. ako su […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  CRTA: Politički pritisci na birače u Srbiji gotovo svakodnevni

  Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, jedan je od ključnih nalaza istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

  Istraživački tim Crte je tokom 2022. godine, u periodu pre i posle izbora, prikupio svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka.

  ako su politički pritisci, kako je istraživanje pokazalo, deo svakodnevice za mnoge građane Srbije, o tom problemu se nedovoljno govori. Žrtve pritisaka najčešće ćute u strahu od posledica, a deo javnosti na partijske zloupotrebe, ucene i „usluge“ gleda kao na pojavu koja se podrazumeva u „političkoj borbi“.

  U nameri da kroz direktan kontakt s građanima nastavi rad na suzbijanju kulture normalizovanja pritisaka, Crta je počela seriju javnih razgovora u gradovima širom Srbije pod nazivom „Čaj protiv političkih pritisaka“.

   Na tribini u Kragujevcu o političkim pritiscima sa građanima su razgovarali Marija Stefanović, koja je vodila istraživački tim Crte, šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević i programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

   Posetioci tribine mogli su da čuju da su pritisci posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, odnosno u javnim preduzećima i ustanovama i organima lokalnih samouprava, ali ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru nisu imuni na njih, a marginalizovane i ranjive grupe su u posebno nezavidnom položaju.

  Osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim životom pojedinca. Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva.

  Izvor: Fonet/ 021.rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]