Crveni krst Inđija poziva građane da pomognu u prikupljanju pomoći

Crveni krst Inđije pridružio se akciji prikupljanja pomoći za Ukrajinu koju je organizovao Crveni krst Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Ukrajine I Međunarodne organizacije crvenog krsta, Prikupljanje pomoći za Ukrajinu organizovano je tako da se upljaćuju novčana sredstva na namenski račun.Prikupljanje hrane, sredstava za higijenu, lekova, konzervirane hrane nije organizovano. – kazala je za […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Crveni krst Inđija poziva građane da pomognu u prikupljanju pomoći

Crveni krst Inđije pridružio se akciji prikupljanja pomoći za Ukrajinu koju je organizovao Crveni krst Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Ukrajine I Međunarodne organizacije crvenog krsta,

Prikupljanje pomoći za Ukrajinu organizovano je tako da se upljaćuju novčana sredstva na namenski račun.Prikupljanje hrane, sredstava za higijenu, lekova, konzervirane hrane nije organizovano. – kazala je za IN Medija Mirela Sedlan sekretarka Opštinske organizavije Crvenog krsta Inđija.

Namenski račun za pomoć stanovništvu Ukrajine: Banka Intesa Beograd, broj računa 160- 268606-37, poziv na broj 6043 355 0000

Foto: Crveni krst Inđija

Crveni krst Srbije u svom saopštenju izrazio je duboku zabrinutost zbog izuzetno ozbiljnih humanitarnih posledica sukoba u Ukrajini koji je eskalirao.

Oni ističu da su u stalnom kontaktu sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (dalje: MKCK), koji zajedno sa Ukrajinskim društvom Crvenog krsta konstantno realizuje humanitarne aktivnosti u ugroženim zajednicama i odgovaraju na humanitarne potrebe.

Crveni krst Srbije se zalaže da sve strane u sukobu poštuju Ženevske konvencije iz 1949. godine, dopunske protokole kao i ostale relevantne ugovore međunarodnog humanitarnog prava. Na taj način, obezbedili bi se sledeći prioriteti: zaštita života, humanitarna pomoć svima kojima je potrebna, zaštita civilnog stanovništva posebno žena, dece i starijih, ranjenika, bolesnika i zatvorenika a ujedno i nesmetan i bezbedan pristup humanitarnim i zdravstvenim radnicima do ugroženog stanovništva. kaže se u saopštenju

Ova organizacija podseća da kao sastavni deo Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca – najveće globalne humanitarne mreže, Crveni krst Srbije je spreman da pruži podršku ljudima u nevolji i podrži humanitarni odgovor, na struktuiran i organizovan način.

Humanitarne aktivnosti koje se sada realizuju su: obezbeđenje pijaće vode, zdravstvene zaštite, artikala hrane i higijene, uspostavljanje porodičnih veza i psihosocijalna podrška.

U toku je i pokretanje stanovništva koje napušta prebivališta gde se odvijaju sukobi tražeći bezbedna mesta u Ukrajini i van nje. U tom smislu su organizacije Crvenog krsta u susednim državama organizovale prihvatne punktove na graničnim prelazima a aktivne su i u prihvatnim centrima.

Sva sredstva prikupljena na ovom računu biće upućena kao podrška Apelu za hitno delovanje Međunarodne federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za stanovništvo ugroženo sukobom u Ukrajini.

S obzirom na okolnosti koje se veoma brzo menjaju kao i kretanje stanovništva, a prema proceni predstavnika Ukrajinskog društva Crvenog krsta i MKCK, za sada nisu potrebne dodatne količine pomoći u robi.

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Ljubinković (DS): U Inđiji ne postoji sloboda mišljenja

Poverenik opštinskog odbora Demokratske stranke u Inđiji, Darko Ljubinković kaže za IN Medija da je odbijanje nadležnih iz Kulturnog centra da se ustupi termin za tribinu inicijative ProGlas jasan pokazatelj da sloboda mišljenja u Inđiji ne postoji.

GrađanIN: Obrazloženje direktorice KC-a vređa inteligenciju građana

Nakon što su predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ prvo dobili ponuđene termine za tribinu „ProGlas“ a nakon toga ih je direktorica te ustanove Ružica Jovanović šturo obavestila da termina ipak nema jer su u toku radovi, reagovao je pokret GrađanIN.

Ružica Jovanović: Vukas nije apdejtovan, sala za „Proglas“ ne može farbamo luk bine

Ružica Jovanović je u obrazloženju odbijanja iznajmljivanja sale Kulturnog centra za tribinu inicijative „Proglas“ navela da programski dokumentarista Vladimir Vukas nije ažuriran sa podacima. Jovanovićeva u daljem tekstu obrazlaganja navodi osim zakasnelog apdejta dokumentariste, razlog nemogućnosti održavanja tribine „farbanje luka bine“.