• Da li ćete dobiti Windows 11 (i zašto ne)?

  Računari koji imaju procesor stariji od tri godine neće dobiti Windows 11. Da, dobro ste pročitali. Vaš računar sa procesorom iz 2017. godine najverovatnije neće dobiti Windows 11. Pored toga, zahtev za sigurnosni čip (TPM 2.0) je još dodatno zakomplikovao stvari i Microsoft uveo u pravu PR noćnu moru. Novi sistemski zahtevi Čini se da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li ćete dobiti Windows 11 (i zašto ne)?

  Računari koji imaju procesor stariji od tri godine neće dobiti Windows 11. Da, dobro ste pročitali. Vaš računar sa procesorom iz 2017. godine najverovatnije neće dobiti Windows 11. Pored toga, zahtev za sigurnosni čip (TPM 2.0) je još dodatno zakomplikovao stvari i Microsoft uveo u pravu PR noćnu moru.

  Novi sistemski zahtevi

  Čini se da je vest o novom Windowsu 11 mnogo više od centriranog start menija i zaobljenih ivica.

  Stavka koju niko nije predvideo bila su očigledna ograničenja oko toga koji uređaj dobijaju nadogradnju. To je izazvalo veliku zabunu, a Microsoft je stvar učinio još konfuznijom kada je nekoliko puta menjao spisak zahteva.

  Na spisku našao se i sigurnosni čip TPM 2.0 koji će od sada biti obavezan za sve koji žele Windows 11.

  Šta je uopšte TPM 2.0?

  TPM 2.0 je čip koji je integrisan u matičnu ploču ili procesor vašeg računara. Njegova svrha je za zaštiti lozinke, korisničko ime, ključeve za šifrovanje i ostale osetljive podatke i onemogući hakerima ili zlonamernom softveru pristup ovim podacima.“, objasnio je Dejvid Veston iz Microsofta.

  Ako ste kupili računar 2016. ili kasnije, postoji velika šansa da je TPM 2.0 već omogućen.

  Sam čip nije nova stvar, ali je do sada bio samo opcija. Novom generacijom operativnog sistema postao je obavezan i napravio konfuziju oko toga ko dobija Windows 11, a ko ne.

  Ali… zašto?

  Microsoft analitika o zlonamernom softveru pokazuje da uređaji sa TPM 2.0 čipom imaju 60% manje prijavljenih napada.

  Za odbranu od napada se do nedavno koristio isključivo softver. Međutim, u poslednje vreme, sve više je prisutna hardverska zaštita uređaja.

  TPM je sigurnosni modul, hardver koji stvara barijeru i štiti vaše osetljive podatke. Svojom najavom da će Windows 11 biti „najsigurniji Windows ikada“, kompanija pokušava da predstavi budućnost svog operativnog sistema kao pouzdanog i sigurnog, što do sada nije uvek bio slučaj.

  Još neki od zahteva:

  4GB RAM memorije;
  64GB Hard disk ili SSD;
  TPM 2.0 (Trusted Mobile Platform 2.0);
  UEFI sa SecureBoot opcijom.

  Hoću li ja dobiti Windows 11?

  Ovo zavisi od nekoliko stvari. Uređaja koji posedujete, procesora kao i da li ispunjavate sve gorenavedene zahteve. Postoje dva načina da to proverite.

  Prvi je da proverite spisak Intel ili AMD procesora koji će dobiti nadogradnju. Podržani procesori već poseduju TPM 2.0 kao i sve ostale sigurnosne zahteve.

  Drugi je da sačekate program za proveru koji će Microsoft uskoro objaviti (PC Health Check).

  Ukoliko ispunjavate sve uslove, možete pogledati sve promene koje će stići na vaš uređaj ove jeseni.

  Windows 11 donosi sigurniju budućnosti

  Microsoft se godinama bori sa sigurnosnim ranjivostima svog sistema. Iako značajno unapređena poslednjih godina, Windows dugo ima reputaciju nesigurnog OSa u poređenju sa ostalim igračima na tržištu.

  Kompanija pokušava to da promeni i omogući budućnost u kojoj će sigurnost biti jedna od prioriteta, što je širi industrijski trend poslednjih godina.

  Iako većina računara neće dobiti novi operativni sistem, Windows 11 donosi sigurniju i pouzdaniju budućnost za sve svoje korisnike i može značajno uticati na reputaciju operativnog sistema u budućnosti.

  Preporučujemo:
  WINDOWS 11 – Sve što treba da znate o novoj verziji operativnog sistema.

  Autor: Stefan Simonović

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije TEHNOLOGIJA