• Da li ćete uskoro morati da dajete bakšiš u kafanama?

  Bakšiš bi uskoro i u Srbiji mogao da se nađe kao stavka na fiskalnom računu. To je predlog Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, koje će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove, piše Euronews Srbija. Predsednik ovog udruženja Georgi Genov rekao je da je njihov predlog da „čast za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li ćete uskoro morati da dajete bakšiš u kafanama?

  Bakšiš bi uskoro i u Srbiji mogao da se nađe kao stavka na fiskalnom računu.

  To je predlog Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, koje će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove, piše Euronews Srbija.

  Predsednik ovog udruženja Georgi Genov rekao je da je njihov predlog da „čast za konobara“ bude 10% od iznosa računa.

  Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi, ako nije zadovoljan uslugom.

  – Postoji mogućnost da se na račune uvede stavka ‘servis’ i da za potrošača bude obavezna 10 odsto, a da se ne oporezuje do tog iznosa. Druga opcija je da onaj ko nije zadovoljan uslugom ima mogućnost da ne plati taj iznos – kaže Genov.

  On objašnjava da bi taj novac delili na konobare, kuvare i osoblje koje radi u ugostiteljskom objektu. Ako je u pitanju smeštajni deo, sakupljeni bakšiš bi se delio sobaricama i zaposlenima na recepciji.

  Predsednik udruženja HORES ukazuje da je važno da se reši problem regulisanja napojnica, jer inspekcije ne tolerišu višak novca zatečen u kasi, pa se ugostitelji suočavajku sa kaznama i zatvaranjem lokala.

  Plate u ugostiteljstvu su generalno najniže u odnosu na sve druge sektore, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za novembar, konobari su u proseku primali 44.326 dinara, što je gotovo upola manje od republičkog proseka koji je iznosio 78.326 dinara.

  Poreski savetnik Milan Trbojević smatra da nije realno da država dozvoli ugostiteljima da 10% napojnice bude neoporezovani prihod.

  Dodaje i da bi druga varijanta, kada bi se napojnice uvele u sistem fiskalizacije, ali sa naplatom poreza i doprinosa, ne bi doprinela da se podignu prihodi konobarima, već da bi se njima ova mera najmanje isplatila.

  – Potrošačima bi u suštini bilo isto, ali bi same radnike destimulisalo, jer bi dobar deo tog bakšiša otišao na plaćanja državi – kaže Trbojević.

  Ovo nije prvi put da ugostitelji u Srbiji traže uvođenje napojnice u legalne tokove, a kao glavni argument oni navode podatak da inspektori ne tolerišu višak novca u kasi i da im zbog toga pišu kazne i zatvaraju kafane.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija