Da li i dalje jedete „sirotinjska“ jela vaših baka?
Mnogi od nas imali su priliku da jedu hranu spremljenu od osnovnih namirnica, ili samo onih koje u tom trenutku imamo u kući. Naše bake naučile su od svojih majki, a one od svojih i tako u nazad, da spremaju hranu koju često pogrdno nazivamo „sirotinjska“, jer se za nju koristi malo namirnica, koje su […]
Mnogi od nas imali su priliku da jedu hranu spremljenu od osnovnih namirnica, ili samo onih koje u tom trenutku imamo u kući. Naše bake naučile su od svojih majki, a one od svojih i tako u nazad, da spremaju hranu koju često pogrdno nazivamo „sirotinjska“, jer se za nju koristi malo namirnica, koje su najčešće i one najjeftinije, ali koja je, istovremeno, vrlo ukusna.
Portal Stil napravio je spisak „sirotinjskih jela“ koje smo svi jeli, a mnogi povremeno i danas konzumiraju tu vrstu kuhinje, ne samo oni koji ne mogu da priušte „bogatiji“ obrok, već i oni nostalgični, koji žele da uživaju u ukusima koji ih podsećaju na detinjstvo ili „neka davna prošla vremena“.
Sladak kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.
Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite (ili isecite na kockice), zatim začinite crvenom paprikom, solju i biberom po želji.
Krompir kuvan u ljusci
Operite i skuvajte krompir u posoljenoj vodi. Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.
Hleb, mast i crvena paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.
Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
Klot pasulj
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
Prženice
Umesto da za doručak ili večeru jedete suvomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
Jabuke u šlafroku
Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinke i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.
Stari hleb sa mlekom i šećerom
Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.
Pita zalivača
Poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom!
Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.
Ako imate predlog „sirotinjskog jela“ koje volite, pošaljite nam recept u komentarima.
PROČITAJTE JOŠ:
Fotografije: Coolinarika
Radovan Nikolić (IN Medija)