• Da li kraj dominacije „Gugl Mapa“? Svi se udružili protiv popularne aplikacije

  Najveći Guglovi rivali okupljaju se u nadi da će napraviti nove mape otvorenog koda koje će zbaciti „Gugl Mape“ sa trona mapiranja. Linuks fondacija udružila je snage sa najvećim svetskim tehnološkim kompanijama – Amazonom, Metom (nekada Fejsbuk), Majkrosoftom i TomTomom – kako bi razvili „Overture Maps“, projekat koji uključuje različte tehnološke kompanije u zajedničkom poduhvatu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li kraj dominacije „Gugl Mapa“? Svi se udružili protiv popularne aplikacije

  Najveći Guglovi rivali okupljaju se u nadi da će napraviti nove mape otvorenog koda koje će zbaciti „Gugl Mape“ sa trona mapiranja.

  Linuks fondacija udružila je snage sa najvećim svetskim tehnološkim kompanijama – Amazonom, Metom (nekada Fejsbuk), Majkrosoftom i TomTomom – kako bi razvili „Overture Maps“, projekat koji uključuje različte tehnološke kompanije u zajedničkom poduhvatu pravljenja otvorenih mapa koje će biti dostupne na svim platformama.

  Gugl Mape, Waze (koji je takođe u vlasništvu Gugla) i Guglov „Earth“ trenutno čine oko 86 odsto tržišnog udela. To nije slučajno tako. Da bi se napravile kvalitetne mape, potrebna je ogromna količina podataka kako bi se, pored pukih ruta i navigacije, obuhvatile informacije o radnjama, restoranima, firmama i drugim objektima. Gugl, u tom smislu, nikada nije imao ozbiljnog konkurenta i aktivno je zloupotrebljavao svoju poziciju.

  Ono što ovaj projekat razlikuje od svih prethodnih je to što on zapravo ima pristup velikoj količini podataka – i to mu daje ogromnu prednost.

  Projekat je u suštini program otvorenog koda za prikupljanje podataka iz više različitih izvora za mapiranje širom sveta.

  Kombinovaće ogromnu količinu podataka koje ove četiri kompanije imaju kako bi se napravila podloga za građenje novih aplikacija. Na primer, skoro svaki restoran ima svoju stranicu ili podatke na Fejsbuku. Ti podaci će biti uključeni u građenje novih aplikacija koje konačno mogu stati na put apsolutnom monopolu jedne kompanije. Odlična stvar je što projektu mogu da se priključe i ostale kompanije i one će to verovatno učiniti – samo ne iz razloga koji prvo padaju napamet (više o tome kasnije).

  Ceo ovaj projekat je prvenstveno nastao zbog problematike oko „Google Maps API“, a ne oko navigacije koju većina nas koristi svaki dan.

  Naime, svi podaci kojima raspolažu Gugl Mape su dostupni korisnicima, ali i programerima – ukoliko žele da ih implementiraju u svoje aplikacije preko „Google Maps API“. Ovaj API im omogućava da ugrade Mape u svoj projekat i naprave drugi korisnički interfejs oko nje, ili mogu da prave upite ka Gugl Maps bazi podataka za određene informacije.

  Monopolista k’o monopolista

  Google Maps API je počeo kao jeftina usluga koja je mamila kompanije da izgrade biznis na Guglovom API-ju, ali od kada je Gugl postao dominantan u mapiranju, programeri su se susreli sa lošim uslovima i cenama koje su stalno rasle.

  U 2018. godini Gugl mape su podigle cenu za više od 1.400 odsto, a mnogi programeri su bili primorani da prestanu da koriste Guglov API ili da bankrotiraju. Naravno, Gugl to namerno radi kako niko ne bi mogao da im zapravo parira na tržištu.

  Američko ministarstvo pravosuđa započelo je istragu o Gugl Mapama ranije ove godine zbog zabrinutosti oko paketa aplikacija za automobile i nekonkurentnih uslova korišćenja usluge. Gugl zabranjuje korisnicima Maps API-ja da „rekreiraju Gugl proizvode ili funkcije“, što potencijalno znači da bi programeri morali da ugase svoje aplikacije, ako jednog dana Gugl pokrene projekat nalik na njihov. Takođe, Gugl zabranjuje kombinovanje podataka Gugl mapa sa bilo kojim drugim skupom podataka.

  Overture Maps bi mogao da znači niže troškove za sve. Od kompanija članica Overture se očekuje i da plaćaju godišnju članarinu fondaciji, pri čemu članovi plaćaju 3 miliona dolara godišnje i moraju da daju 20 inženjera koji će raditi na projektu (prijave su trenutno otvorene).

  To nije ništa u poređenju sa onim što će neka kompanija izdvojiti za pristup Google Maps API, tako da učestvovanje tehnoloških giganata treba posmatrati kao pragmatičan potez. Kada je Uber održao IPO 2019. godine, kompanija je, prema izveštajima, platila 58 miliona dolara za pristup API-ju Gugl mapa u prethodne tri godine, a to je bilo pre povećanja cena. U poređenju sa tim – 3 miliona je sitniš.

  Predstavljanje novih mapa zakazano je za prvu polovinu 2023. godine.

  Overture kaže da će „objaviti svoje prve skupove podataka u prvoj polovini 2023.“ i „podeliti više detalja čim budu spremni.“

  Overture će spojiti postojeći otvoreni sistem mapa OpenStreetMap, zajedno sa novim podacima koje će se spajati u jedan sistem korišćenjem veštačke inteligencije, kako bi se kreirao digitalni zapis fizičkog sveta.

  U početku, fondacija ima za cilj da objavi „osnovne slojeve“ uključujući informacije o zgradama, putevima i administrativnim informacijama, a kasnije planira da uvede „nove slojeve“ kao što su mesta, rutiranje i 3D podaci o zgradama i objektima. Razvojni kod će biti dostupan developerima na GitHub-u.

  Posebno uliva poverenje to što je Linuks fondacija krovna organizacija, ali ne treba zaboraviti da su Meta, Amazon, Majkrosoft i druge kompanije tu isključivo jer im matematika kaže da ako projekat uspe, oni će imati manje troškova.

  „Ponosni smo što možemo da doprinesemo ovom važnom projektu kako bismo osnažili programere koji grade sledeću generaciju aplikacija zasnovanih na geolokaciji“, naveo je Majkrosoft u svom saopštenju.

  Naslovna fotografija: Shutterstock
  Stefan Simonović/ nova.rs

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/ako-ste-kupili-ovu-ikea-stolicu-odmah-je-vratite/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI