• Da li SMS ide u penziju? Kažu da ga treba izbegavati u širokom luku, evo i zbog čega

  Pre nekoliko dana je obeleženo 30 godina otkad je softverski inženjer poslao prvu SMS poruku. Od tada je prošlo mnogo vremena, ali se SMS ipak održao kao tradicionalni kanal kratke komunikacije. Pre nego što su telefoni postali pametni, i pre nego što je komunikacija uključivala multimedijalne sadržaje i emodžije, SMS je bio glavno sredstvo razmene […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li SMS ide u penziju? Kažu da ga treba izbegavati u širokom luku, evo i zbog čega
  Foto: Pixabay

  Pre nekoliko dana je obeleženo 30 godina otkad je softverski inženjer poslao prvu SMS poruku. Od tada je prošlo mnogo vremena, ali se SMS ipak održao kao tradicionalni kanal kratke komunikacije.

  Pre nego što su telefoni postali pametni, i pre nego što je komunikacija uključivala multimedijalne sadržaje i emodžije, SMS je bio glavno sredstvo razmene poruka.

  Gugl već neko vreme promoviše novi standard komunikacije (RCS), koji je moderniji i omogućava komunikaciju poput one na Viberu ili WhatsAppu. Dakle, pun paket – slike, GIF-ovi, video snimci i svi drugi multimedijalni formati.

  Epl ovaj format poruka koristi već godinama unazad uz pomoć svoje iMessage usluge. RCS i iMessage imaju zajednički sadržalac – korišćenje data protoka umesto SMS servisa koji operateri i dalje ugrađuju u cene svojih paketa.

  Šta Gugl kaže, koji su razlozi za penzionisanje SMS-a?

  1. SMS nije bezbedan

  RCS, za razliku od SMS-a, ima enkripciju od jednog do drugog kraja komunikacije, što znači da i ako neko presretne vaše poruke, to mu neće mnogo značiti bez enkripcionog ključa koji nema.

  Sa druge strane, presretanje SMS komunikacije je u 2022. godini postalo lako i za srednjoškolce sa malo boljom telekomunikacionom opremom, pa zbog toga bezbednosni eksperti upozoravaju da je 2FA standard koji SMS koristi nebezbedan.

  2. Fali bezbroj opcija

  Već neko vreme smo se navikli da umesto da samo pišemo, koristimo emodžije, GIF-ove, video snimke, slike i druge metode neverbalne komunikacije, a upravo to nam RCS omogućava. Umesto ograničenja na tekstualne poruke, RCS nudi znatno bogatiji dijapazon izražavanja, ali i grupne konverzacije i slično.

  SMS, osim emodžija, ništa od toga ne nudi.

  3. Moderni industrijski standardi

  Jedna od prednosti RCS standarda je što je zamišljen tako da radi univerzalno, bez obzira na to gde živite, koji uređaj koristite, na kojem ste operativnom sistemu ili koji standard koristite. Osim ako koristite Ajfon. Onda se ne računa.

  Gugl već neko vreme vrlo agresivno promoviše RCS standard koji implementira u Android godinama unazad, i koji su počeli da usvajaju operateri širom sveta.

  „Zeleni i plavi baloni“ označavaju odbijanje Epla da promeni svoj sistem po kojem se razlikuje od ostatka sveta, a Gugl čak ima sajt „GetTheMessage“ kojim maksimalno proziva Epl zbog ovakvih odluka. Sa druge strane, Epl nije previše zabrinut oko toga, kao i oko bilo čega što bilo ko drugi u industriji radi.

  Izvori: Gugl, Benčmark
  Stefan Simonović/ nova.rs

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/kraj-gugl-pretrage-kakvu-poznajemo/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI