• Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom

  Ove godine se navršava se 77 godina od završetka Drugog svetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije. Evropske zemlje danas slave Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU) i završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine. U zemljama EU poseban […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom

  Ove godine se navršava se 77 godina od završetka Drugog svetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije.

  Evropske zemlje danas slave Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU) i završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine.

  U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

  Zemlje EU i još neke evropske zemlje Dan pobede nad fažizmom obeležile su 8. maja, dok ga Rusija i još neke zemlje slave 9. maja. Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu 1945.

  Rusija 9. maja organizuje tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj prikazuje vojna dostignuća.

  Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

  Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave novi oblik saradnje kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

  Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

  Foto: Pixabay

  izvor: Beta

  IN Medija

  Pogledaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/dan-pobede-nad-fasizmom-i-dan-evrope/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI