• Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Srbiji

  Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš  je povodom 16. maja, Dana Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Republici Srbiji, upućutio čestitke Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine, kao i svim pripadnicima češke nacionalne manjine – nacionalne zajednice. – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Srbiji

  Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš  je povodom 16. maja, Dana Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Republici Srbiji, upućutio čestitke Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine, kao i svim pripadnicima češke nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

  Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice posebnu pažnju pridaje negovanju i očuvanju jezika, kulture, tradicije i prava na informisanje i obrazovanje svih nacionalnih zajednica koje žive na ovom području, što je potvrda jednakog uvažavanja svih građana, kao i ozbiljnosti politike koju vodi Pokrajinska vlada.- navodi se u čestitki pokrajinskog sekretara.

  U Autonomnoj pokrajini Vojvodini, u zajedništvu s drugim nacionalnim zajednicama žive i pripadnici češke nacionalne zajednice, negujući vrednosti interkulturalnosti, suživota, međusobnog uvažavanja, poverenja i razumevanja.

  Češki doseljenici su u Inđiju stigli 1825. godine posle objave Sremske županije da postoji 20 slobodnih imanja. Pošto su se pokazali kao nestalni stanovnici, usledio je poziv Nemcima iz Banata i Bačke, pa su oni jedan duži period uz Srbe bili jedino stalno stanovništvo. Nakon 1944. godine gotovo sve stanovništvo nemačke nacionalnosti je otišlo, ispražnjeno je oko 1000 kuća u koje su se tada uselili uglavnom doseljenici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

  Češka nacionalna zajednica doprinosila je očuvanju i unapređivanju ovih vrednosti, što treba da ostane i u budućnosti, navodi se u čestitki pokrajinskog srekretara.

  Takođe, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je 16. maj, Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Srbiji, institucijama i pripadnicima te nacionalne manjine, sa željom da uspešno nastave da rade na očuvanju nacionalnog identiteta Čeha u Srbiji, saopštilo je resorno ministarstvo.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina