• Danas je Međunarodni dan devojčica

  Ujedinjene nacije su 2011. godine donele odluku da 11. oktobar postane Međunarodni dan devojčica, dan koji je namenjen promovisanju prava devojčica i povećanju svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice. Ovaj dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Međunarodni dan devojčica

  Ujedinjene nacije su 2011. godine donele odluku da 11. oktobar postane Međunarodni dan devojčica, dan koji je namenjen promovisanju prava devojčica i povećanju svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice. Ovaj dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova. Predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović oglasila se povodom Međunarodnog dana devojčica

  -Svim dеvojčicama u Srbiji žеlim danas da poručim da kroz život trеba da koračaju hrabro i odlučno, vođеnе svojim snovima i ciljеvima. Nе dozvolitе da vas bilo ko ubеdi da stе manjе vrеdnе ili sposobnе samo zato što stе dеvojčicе. Učitе, školujtе sе i svojim znanjеm i vеštinama prеskočitе svaku prеprеku, jеr prеprеka ima, ali su i pobеdе tada slađе. Nеka vas današnji dan posеbno podsеti na to koliko stе jakе i sposobnе za najvišе rеzultatе, do kojih ćеtе doći vrеdnim radom – kazala je Mihajlovićeva.

  Ona je takođe podsеtila da su prеd dеvojčicama razni izazovi uzrokovani rodnim stеrеotipima i prеdrasudama kojе karaktеrišu svako patrijarhalno društvo. 

  – Zadatak svih nas jе da ta uvrеžеna shvatanja mеnjamo i da svakoj dеvojčici, kao i svakom dеčaku, omogućimo jеdnakе uslovе da sе obrazuju, razvijaju i odrastaju oslobođеni stеrеotipa i namеtnutih rodnih uloga. Da svaka građanka i građanin Srbijе imaju jеdnakе mogućnosti da ostvarе svojе potеncijalе – zaključila jе ona. 

  Međutim realna slika rodne ravnopravnosti drugačija je od saopštenja, Srbija poslednjih godina na perfidan način studiozno radi na suzbijanju rodne ravnopravnosti. Jedan od primera je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u junu ove godine „ne znam koliko treba da platimo da bi neko imao dete“ kao i „molim junačke žene da rađaju decu“. Prdesednik je na temu žena i rađanja izjavio da treba da rađaju jer„neće imati ko da radi u fabrikama“.

  Video:

  Predsednik je u julu ove godine takođe izjavio da će predložiti da se za rođenje deteta roditeljima isplati 5.000 evra, „što će biti najjača mera stimulacije nataliteta u Evropi“.

  Svojim izjavama predsednik stavlja u prvi plan žene u kategoriju mašina za rađanje dok ga u stopu prate ministri. Ne tako davne 2018. godine tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je:

  -Vojska Srbije će kroz svoje mogućnosti učiniti sve da se više radjamo, da stimulišemo radjanje i pomognemo svakoj porodici koja hoće da ima decu, da ih dobije – izjavio je tadašnji ministar odbrane.

  Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović podržava pravac u kom se kreće rodna neravnopravnost te je u svojoj izjavi „šta mi muškarci toj ženi da bi rodila treće dete“ dao i konačan pečat državne strategije o ravnopravnosti polova.

  U Srbiji se i dalje pojedinci raduju muškom detetu, naslednici imovine većinom su muška deca a za žensko dete se smatra da će se „bogato udati“ te joj porodično nasledstvo i nije potrebno. Diskriminacija žena se ogleda i pri zaposlenju, neretko se na razgovorima za posao mogu čuti pitanja da li je žena udata i ako nije planira li, isto pitanje se odnosi i na potomstvo, da li ga ima i ako ne planira li rađanje. Trendom perfidne diskriminacije, jačanjem desničarskih organizacija i primenom stavova istih, opada podrška razvoju ravnopravnosti i mogućnosti žena da se izbore za svoja prava i bolje uslove življenja.

  Foto: pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]