Danas je Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Categories NOVO, SrbijaPosted on

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, 13. oktobar se obeležava  na inicijativu UN-a od 1989., a ove godine posvećen je jačanju saradnje sa zemljama u razvoju kako bi značajno smanjile svoje štete i gubitke, saopštio je MUP.

Kako se navodi, ovogodišni dan smanjenja rizika od katastrofa se fokusira na jedan od 7 ciljeva Sendai okvira “Značajno unaprediti međunarodnu saradnju za zemlje u razvoju kroz adekvatnu i održivu podršku komplementarnu njihovom delovanju na nacionalnom nivou za realizaciju sadašnjeg okvira do 2030. “

U periodu 1.1.-13.10.2021. godine na teritoriji Republike Srbije bilo je ukupno 25.514 vanrednih događaja. Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica tom prilikom spasili su 982 osobe. U istom periodu bilo je ukupno 20.161 požar i eksplozija, iz kojih je spaseno 227 lica.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa ustanovila je Skupština UN 2009. godine, i proglasila 13. oktobar kao dan posvećen izgradnji i jačanju javne svesti o rizicima katastrofa, očuvanju životne sredine i sprečavanju daljeg uništavanja planete Zemlje.

Naslovna: Hans Braxmeier (Pixabay)

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *