• Danas je Međunarodni praznik rada

  U Srbiji i u svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada – Prvi maj. Ovo je dan kada bi radnici trebalo da izraze opštu solidarnost i sete se žrtava koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava. Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada u znak sećanja na demonstracije […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Međunarodni praznik rada

  U Srbiji i u svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada – Prvi maj.

  Ovo je dan kada bi radnici trebalo da izraze opštu solidarnost i sete se žrtava koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

  Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu kada su stotine hiljada američkih radnika na ulici zahtevale osmočasovno radno vreme.

  Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su policajci ubili četiri člana sindikata.

   To je bila inicijalna kapisla da i radnici već 4. maja dođu na protest naoružani, a pred kraj protesta neko je pod nerazjašnjenim okolnostima bacio bombu, ubivši pri tome sedam radnika i 67 policajaca.

  Gradske vlasti su gotovo godinu i po dana kasnije za taj čin optužile anarhiste, posle čega su njih osmorica bili osuđeni na smrtnu kaznu.

  Već 1889. godine je na Prvom kongresu Druge Internacionale ustanovljen „Prvi maj – zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“.

   Ovaj praznik je prvi put u Srbiji obeležen 1. maja 1893. godine i to velikim protestnim skupovima u Beogradu, da bi se danas na taj dan uglavnom išlo u prirodu na „uranak“ uz nezaobilazni roštilj.

   Ni za danas nisu najavljeni veliki skupovi radnika, već će Praznik rada biti obeležen polaganjem venaca, performansima i skupljanjem potpisa za peticiju da se zabrani rad trgovina nedeljom.

  Takođe, Politička platforma „Solidarnost“ pozvala je sve radnice i radnike – „zaposlene na neodređeno ili određeno, privremeno ili povremeno, sve nezaposlene – evidentirane ili nevidentirane žrtve večite krize i tranzicije, kao i sve koji veruju da jedino zajedno možemo i moramo da se izborimo za prava koja nam pripadaju“, da im se pridruže 1. maja u 11 časova na Slaviji odakle će krenuti prvomajska potragu za ministrom rada.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/izletista-na-fruskoj-gori-spremna-za-prvomajske-praznika/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija