• Danas počinje upis dece na portalu eUprava

  Od danas je ponovo dostupna usluga osnovnih škola za upis dece na Portalu eUprava – eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnim školama, saopštilo je danas ministarstvo prosvete, nauke I tehnološkog razvoja. Roditelji mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju. Prošle godine je uslugu za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas počinje upis dece na portalu eUprava

  Od danas je ponovo dostupna usluga osnovnih škola za upis dece na Portalu eUprava – eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnim školama, saopštilo je danas ministarstvo prosvete, nauke I tehnološkog razvoja. Roditelji mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju. Prošle godine je uslugu za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

  Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu  roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

  Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila pa do 31. maja.

  Кako upisati dete u školu elektronski

  Ukoliko niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Portalu eUprava euprava.gov.rs, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs;

  Detaljno uputstvo možete pronaći ovde;

  Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava (uputstvo za prijavu);

  Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;

  Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je ova elektronska usluga olakšala roditeljima postupak upisa deteta u prvi razred.

  Upis đaka prvaka je važan događaj u svakoj porodici i zato je važno da roditelji mogu da se posvete detetu i da ne budu opterećeni obilaskom šaltera i prikupljanjem dokumentacije – rekao je ministar Ružić.

  – Uvođenje eZakazivanja termina za upis i testiranje deteta u osnovne škole zahtevalo je povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka 4 ministarstva, odnosno povezivanje skoro 30 različitih informacionih sistema.- izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Кancelarije za IT i eUpravu.

  Roditeljima je na Portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557.

  Uslugu eZakazivanje termina za upis uspostavila je Кancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Apel roditeljima

  MUP apeluje na roditelјe da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravlјaju lakim električnim […]