Danas proverene sirene za uzbunjivanje, u planu nabavka dodatnih sirena

Danas su proverene sirene za uzbunjivanje na teritoriji Inđije u svrhu „preduzimanja odgovarajućih mera za dovođenje sistema za javno uzbunjivanje u ispravno stanje i kontrola istog“ , saopštila je lokalna samouprava. Jednoličan zvuk od 10 sekundi emitovan je sa 4 lokacije, prvi put od 26.juna 1999. godine. Pored kontrole ispravnosti postojećih sirena za javno uzbunjivanje, […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Danas proverene sirene za uzbunjivanje, u planu nabavka dodatnih sirena

Danas su proverene sirene za uzbunjivanje na teritoriji Inđije u svrhu „preduzimanja odgovarajućih mera za dovođenje sistema za javno uzbunjivanje u ispravno stanje i kontrola istog“ , saopštila je lokalna samouprava. Jednoličan zvuk od 10 sekundi emitovan je sa 4 lokacije, prvi put od 26.juna 1999. godine.

Pored kontrole ispravnosti postojećih sirena za javno uzbunjivanje, Odlukom Načelnika opštinske uprave Aleksandra Banića početkom godine usvojen je plan Javnih nabavki za 2023. godinu koji, između ostalog, predviđa nabavku sirena za javno uzbunjivanje. U panu je naznačeno da bi za ovu nabavku u drugom kvartalu lokalna samouprava izdvojila 9,8 miliona dinara.

Inđija u samom mestu i po njenim selima poseduje 7 sirena za uzbunjivanje. Sirene su u Inđiji postavljene u Blok 63, mlin, zgradu opštine i objekat vrtića dok samo tri sela imaju po jednu sirenu za uzbunjivanje i to Beška, Krčedin i Novi Slankamen.

Ovim rasporedom pokriveno je do 60% teritorije opštine Inđija a sirene za uzbunjivanje nemaju Novi Karlovci, Stari Slankamen, Slankamenački Vinogradi, Maradik, Ljukovo i Jarkovci. U pomenutom planu Javnih nabavki za drugi kvartal ove godine nije naznačeno da li će i ova mesta biti pokrivena sirenama za uzbunjivanje i kako će se i na koji način rešiti naselje Šangaj koje, kada je u pitanju Inđija, nije pokriveno.

Danas su se nakon gotovo tačno 25 godina u Inđiji oglasile sirene za uzbunjivanje. Do 26. juna 1999 godine oglašavale svake prve srede u mesecu tačno u podne radi testiranja, nakon tog juna 1999. godine ukinuto je testiranje sirena jer je to smatrano za uznemiravanje javnosti.

Sve sirene na teritoriji inđijske opštine do NATO bombardovanja bile su povezane na sistem za daljninsko upravljanje koji se nalazio u takozvanom Vojnom odseku.

Najstarija sirena u Inđiji nalazi se na zgradi opštine i datira iz 1939. godine, zanimljivost je da se tokom NATO bombardovanja jedino ova sirena nije „kvarila“ . Najmlađa među sirenama za uzbunjivanje u Inđiji je 1977. godište i postavljena je 1999. godine.

Lokalna samourava je prema preporukama Ministarstva odbrane i MUP-a svaka u obavezi da ima sektor civilne zaštite i dejstvuje u skladu sa merama i preporukama koje resorna ministarstva propisuju. Jedan od propisa kojim je obavezana lokalna samouprava jeste I nabavka novih sirena za uzbunjivanje za slučaj nastupajuće ili nastale opasnosti radi hitnog postupanja u zaštiti života I zdravlja ljudi. Sistem za uzbunjivanje reguliše Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, a koje se odnose na preduzimanje adekvatnih mera za dovođenje sistema za javno uzbunjivanje u ispravno stanje.

Osim na vazdušnu opasnost, sirene upozoravaju na opasnost od elementarnih nepogoda, požara i radioaktivnosti. U Švajcarskoj je sistem iz Drugog svetskog rata pre nekoliko godina zamenjen, dok se u Norveškoj sirene, po zakonu, testiraju dvaput godišnje.

V.M (IN Medija)

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Inđija: Novac za kupovinu kuće na selu za još jednu inđijsku porodicu

U Ministarstvu za brigu o selu još jedna porodica iz Inđije potpisala je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuće sa okućnicom za mlade bračne parove, gde su prisustvovali pomoćnik predsednika inđijske opštine Živan Živanović i direktorka Agencije za ruralni razvoj Ivana Peović-Ševrt, saopštila je lokalna samouprava.

Ješić i Jovanović noćna mora za lokalnu vlast

Nekadašnji predsednik opštine Inđija Goran Ješić i mladi odbornik Strahinja Jovanosvić najveća su „pretnja“ u očima lokalne vlasti na predstojećim lokalnim izborima koji Inđiju očekuju 2024. godine. Nakon rezultata ankete koja je vršena među građanima Inđije lokalna vlast se svim snagama usmerila na diskreditovanje Ješića i Jovanovića.

Krčedinci opet bez vode i objašnjenja

Mesna zajednica Krčedin je na svom Fejsbuk nalogu obavestila meštane o prekidu vodosnabdevanja u periodu od 7 do 17 sati ali nakon isteka predviđenog vremena niko se nije oglasio o razlozima i eventualnim terminima kada će voda doći.

Čortanovci: Meštani priželjkuju zbor građana, Savet Mesne zajednice ćuti

Čortanovčani se ne obaziru na komentar predsednika opštine Inđija da nije realno očekivati povratak železničke stanice tom selu kao i da peticija nije pokrenuta od strane meštana nego od pojedinaca koji su „protiv svega“. Zanemarivši izjave prvog čoveka Inđije pokrenuli su anketu u kojoj se meštani izjašnjavaju o održavanju zbora građana.