• Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja

  Deca koja konzumiraju energetska pića sklonija su poremećajima mentalnog zdravlja, pokazali su rezultati najnovije britanske studije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja
  Foto: Pixabay

  Prema istraživanju Univerziteta u Njukaslu i Tisajdu, energetska pića mogu negativno da utiču na dečije mozgove jer se njihovom upotrebom povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje sa hiperaktivnošcu (ADHD), depresiju, anksioznost i samoubilačke misli.

  Konzumiranje energetskih pića ima za cilj povećanje energije pomoću kofeina i drugih stimulansa.

   U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Public Health, naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona dece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića, preneo je Njujork post.

  Istraživači su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine, a otkrili su još više negativnih posledica po mentalno i fizičko zdravlje dece koje izaziva konzumiranje energetskih pića, rekla je autorka studije, profesorka na Univerzitetu Tisajd Amelija Lejk.

   Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih pića deci mlađoj od 16 godina.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Pre 33 godine počeo raspad Jugoslavije

  Raspad Jugoslavije formalno je započeo 25. juna 1991. kada su skupštine Slovenije i Hrvatske (tada Narodna skupština, danas Državni Zbor Slovenije, i Sabor Hrvatske) proglasile otcepljenje od […]

  Džoni Štulić pokrenuo svoju radio stanicu?

  Branimir Džoni Štulić, alfa i omega Azre, jedne od najvećih rok grupa Jugoslavije, i jedan od najkontroverznijih umetnika Balkana, pokrenuo je svoju radio […]