• Definitivna odluka o početku nastave u školama

  Krizni štab odlučio je da nastava u školama u Srbiji 1. septembra počne normalno, najavio je epidemiolog i član Kriznog štaba prošli petak, sa čim su se složili i sindikati ali i resorno ministarstvo te su izašli sa konačnom planom funkcionisanja nastave. Na konferenciji za novinare resorni ministar Branko Ružić je oredstavio tri modela fonkcionisanja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Definitivna odluka o početku nastave u školama

  Krizni štab odlučio je da nastava u školama u Srbiji 1. septembra počne normalno, najavio je epidemiolog i član Kriznog štaba prošli petak, sa čim su se složili i sindikati ali i resorno ministarstvo te su izašli sa konačnom planom funkcionisanja nastave.

  Na konferenciji za novinare resorni ministar Branko Ružić je oredstavio tri modela fonkcionisanja nastave u novoj školskoj godini.

  Po prvom modelu časovi traju 45 minuta, razredi neće biti deljeni na grupe, deca sede zajedno u klupi, masku će nositu samo kada odgovaraju ili razgovaraju, dok prosvetni radnici koji su vakcinisani nisu u obavezi da nose zaštitne maske sve dok ne priđu učeniku na 1,5 metara rastojanja.

  Drugi model je kombinovani model, sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, što znači da jednan dan idu online, a sledeći dan bi imali neposerdnu nastavu. Razlika je u tome što bi se to radilo na dnevnom nivou za razliku od prethodne godine.  Mađutim ako Tim za škole proceni da ima potrebe to bi se moglo sprovesti i kod učenika petog i šestog razreda. Ukoliko ima više učenika od 16 u jednom odeljenju učenici će se deliti u grupe.

  Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je premljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava. Od prvog do čestvrog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

  -Na osnovu nalaza lokalnih kriznih štabova, ako donesu odluku o promeni nastave, obavestiće ministarstvo, a onda i roditelje đaka u školama ukoliko dođe do promene modela – istakao je ministar Ružić.

  Govoreći o predškolskim ustanovama ministar je kazao da deca neće nositi maske kao i da vakcinisani vaspitači nisu obavezni da nose maske. Ukoliko se pak desi da u nekoj grupi bude zaraženo jedno dete ono se odvaja i ide u karantin. Ukoliko se dogodi da dvoje dece budu zaraženi to odeljenje ili grupa idu na 10 dana onlajn nastave.

  – Intencija nam je da nastava bude redovna, da se učenici ne dele u grupe i da nastava traje 45 minuta. Dali smo svoj maksim, prošle školske godine da i u ograničenom okruženju pružimo deci odgovarajuće obrazovanje. Obrazovanje naše dece je jedan od prioriteta u našem radu, razgovarali smo sa svim relevantnim institucijama u oblasti zdravstva i obrazovanja, naglasio je resorni ministar.

  Epidemiolog i član Kriznog štaba, Predrag Kon kazao je da je video plan za početak školske godine i dalji rad, i da je, kako je, sve to moguće realizovati, ali traži ogroman napor.

  Epidemiološka situacija nije nam baš naklonjena, jer će početak škole da se poklopi sa visokom aktivnošću virusa. Ono što treba da se radi je da se striktno poštuju sve mere. Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani- kazao je Kon.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija