• Demoliran park Vašarište u koji je uloženo 100 hiljada evra

  Park Vašarište u Inđiji na čiju je rekonstrukciju i opremanje potrošeno 8 godina i 11,5 miliona dinara nakon 2 godine je ruiniran. Dečiji mobilijar je postavljen jula 2023. godine i on je takođe uništen. Uništene kante za smeće, ukradena klupa, pokidan kandelaber koji je još uvek pod naponom i polomljen tobogan slika je koju iza sebe ostavljaju građani Inđije u parku Vašarište.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Demoliran park Vašarište u koji je uloženo 100 hiljada evra
  Foto: IN Medija

  Dugoočekivano uređenje parka Vašarište završeno je 2021. godine u šta je uloženo 9 miliona dinara iz lokalnog budžeta. Lokalni budžet se puni novcem građana što znači da je u tom uređenju učestvovao svaki stanovnik Opštine Inđija. U julu prošle 2023. godine park je pored staza, klupa, kandelabera i kanti za smeće dobio i dečiji mobilijar što su takođe finansirali građani sa 2,2 miliona dinara odnosno 18,8 hiljada evra.

  Celokupan projekat izvođenja radova i opremanja ovog parka građani su platili gotovo 100 hiljada evra da bi samo nakon dve godine ovaj park bio uništen.

  -JKP „Komunalac“ održava površine u parku, čisti i prazni kante za smeće. Isto tako nadležnost našeg preduzeća je i zamena kanti za smeće. U ovom slučaju klupe i kante postavljene u parku Vašarište nisu standardne kojima raspolaže Komunalac i šteta će biti sanirana u što kraćem roku. Podatke o visini štete ne znamo još. – kaže za IN Medija direktor JKP „Komunalac“ Dušan Lemaić.

  Za popravku srušenog kandelabera na ulasku u park Vašarište iz pravca ulice Svetog Save, koji je pod naponom i pretnja je za bezbednost posetioce, zaduženo je JP „Inđija put“. Direktor ovog preduzeća Marko Gašić nije želeo da odgovori IN Mediji na pitanje kada će šteta biti sanirana u svrhu bezbednosti. Stanovnici obližnjih ulica u blizini parka Vašarište kažu da su u nekoliko navrata prijavljivali JP „Inđija put“ uništen kandelaber ali odgovore nisu dobili.

  Na pitanje šta će lokalna samouprava uraditi po pitanju popravke štete i pronalaženja počinitelja za IN Medija odgovor nije dao ni predsednik opštine Vladimir Gak.

  Sva dečija igrališta od 23. novembra 2021. godine moraju da ispunjavaju zahteve u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta.

  Nadležnost za kontrolu stanja na igrališu je na tržišnoj ili komunalnoj inspekciji koja će raditi u saradnji sa lokalnim samoupravama i po njihovim nalozima.

  Pravilnik propisuje da podloga mora biti takva da dete prilikom pada ne doživi ozbiljniju povredu, da se svede mogućnost povrede na minimum, jer ih je nemoguće eliminisati. To može biti pesak, trava, guma, šljunak, uz naravno redovno održavanje.

  Odgovornost je na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava koja i finansira prilagođavanje igrališta evropskim standardima.

  U situaciju da neko želi da donacijom izgradi igralište vlasnik parcele na kojoj se gradi je obavezan da i takvo igralište prilagodi pravilniku, a kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru igrališta troškove popravke snosiće osiguravajuće kuće.

  Lokalne samouprave i ostali vlasnici moraju da osiguraju sve na igralištu i oni će eventualna oštećenja da naplaćuju od osiguravajućih kuća, a policija i tužilaštvo će da nalaze izgrednike. Sprave koja nisu ispravne treba da se uklone ili poprave, a kazne za kršenje pravila definisane su nadzorima tržišne i komunalne inspekcije.

  Podsetimo, park Vašarište je punih 8 godina bez dečijeg mobilijara, rekonstrukcijom iz 2021. godine iako je najavljen, mobilijar nije postavljen. Ova rekonstrukcija završena je novembra 2021. godine, istovremeno u projekciji budžeta  za 2022. predviđeno je ulaganje 11,5 miliona dinara za “ rekonstrukciju i uređenje parka sa leve strane Novosadsne ulice ka Novom Sadu”. Pored već uloženih 9 miliona dinara u 2021. godini javnom nabavkom lokalna samouprava je u januaru 2023. godine dodelila ugovor od 2,2 miliona dinara firmi Total Sport iz Beograda za „opremu za parkove i dečija igrališta“ i ovo preduzeće je tokom jula prošle godine postavilo dečije igralište u “srcu parka Vašarište”.

  Pre same rekonstrukcije park nije imao dečiji mobilijar, koji je uklonjen još 2015. godine u cilju zamene. Sadašnja vlast je od 2016. godine do danas pokušala jednu nabavku mobilijara i to bezuspešno. Te 2017. godine mobilijar je plaćen novcem građana 241.760, 12 dinara i nikada nije isporučen.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]