• DENIS KOLUNDŽIJA: Ne-naša deca

  Sigurno ste čuli za tu jezivu priču: nepodobni za vrtić SEZONA USKRSA: U Vojvodini uskoro počinje sezona Uskrsa. Srećom po neke. Tu pre svega mislim na roditelje šikanirane dece iz Pećinaca, one kojima je zbog roditeljskog političkog angažmana zabranjeno da pohađaju vrtić. PROKLETO DUGO: Tamo od septembra, zaista prokleto dugo, tih nekoliko roditelja prinuđeno je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  DENIS KOLUNDŽIJA: Ne-naša deca
  Denis Kolundžija Foto Autonomija.info

  Sigurno ste čuli za tu jezivu priču: nepodobni za vrtić

  SEZONA USKRSA: U Vojvodini uskoro počinje sezona Uskrsa. Srećom po neke. Tu pre svega mislim na roditelje šikanirane dece iz Pećinaca, one kojima je zbog roditeljskog političkog angažmana zabranjeno da pohađaju vrtić.

  PROKLETO DUGO: Tamo od septembra, zaista prokleto dugo, tih nekoliko roditelja prinuđeno je da svojoj deci iznose svakojake razloge zbog čega ovo jutro, pa ni sledeće, pa ono posle sledećeg… deca ne mogu u vrtić. Razumete već, moraju da ih lažu – da je raspust, pa je onda nešto drugo, treće, četvrto… uglavnom, sve neki razlozi zbog kojih vrtić ne radi. Verujem da je roditeljima kreativnost na izdisaju. Srećom, kažem, idu Uskrsi.

  JEZIVA PRIČA: Sigurno ste čuli za tu jezivu priču: o deci iz Pećinaca koja su osuđena na jezivu kaznu – da ne mogu da pohađaju vrtić, da viđaju drugare i igraju se sa njima samo zato što su im roditelji politički nepodobni.

  POVERENICA: Priča je dospela u medije. Reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je utvrdila da je predškolska ustanova u Pećincima prekršila Zakon o zabrani diskriminacije. Kad predškolska ustanova nije sprovela preporuke u slučaju diskriminacije dece zbog političke pripadnosti njihovih roditelja i članova porodice, Poverenica je ustanovi izrekla opomenu. Dakako, ni posle opomene deca nisu vraćena u vrtić.

  OPET: Deca će tako dočekati i Uskrse. Kod kuće, sa svojim roditeljima. Baš kao i druga deca iz vrtića, jer tokom Uskršnjeg raspusta vrtić (opet) ne radi, govoriće im izbezumljeni roditelji.

  LUKI: Roditelji od početka tvrde da iza zabrane njihovoj deci da pohađaju vrtić stoji poverenik SNS-a u tom kraju, izvesni Milorad Pantić Luki i njegova odmazda prema politički nepodobnim žiteljima na „njegovoj teritoriji“.

  TUŽBA: Baš ga je briga za Poverenicu. Baš ga je briga za decu kojoj je zabranjeno da idu u vrtić jer su im roditelji članovi Demokratske stranke. Ali Lukija je i te kako briga kad oseti nepravdu koja je, navodno, učinjena njemu: podneo je privatnu tužbu zbog klevete protiv predsednika opštinskog odbora Demokratske stranke Nikole Mažića.

  HAJKA: Milorad Pantić Luki smatra da je Demokratska stranka, u liku njenog funkcionera Mažića, “inspirator medijske hajke” na njega. Suđenje je bilo zakazano za 29. mart, ali je odloženo do 13. juna.

  NISU: O tome koliko zbog političkih razmirica nedopustivo trpe neka deca iz Pećinaca, ni reči. To, kao ni u brojnim drugim slučajevima, i ne sme da bude tema. Ni nakon što je ustanovljeno da su diskriminisana zbog političke pripadnosti svojih roditelja. To što su deca, to i nije neki problem: nisu „naša deca“.

  SAM OD SEBE: Možda tuženi, na kraju, neće uspeti da dokaže da iza uništavanja nečijeg detinjstva zaista stoji neki Luki. Ispašće, sva je prilika, da je vrtić, sam od sebe, doneo odluku da neku decu osudi na izolaciju i laganje roditelja. O tome zašto ne mogu da u vrtiću budu sa svojim vršnjacima.

  RAZLOZI: O ishodu tog postupka oni, roditelji, i ne razmišljaju. Ono brinu samo o tome da li će kod njihove dece „upaliti“ novi razlog zbog čega opet ne mogu u vrtić. Njihovoj, ne „našoj deci“.

  Izvor: Autonomija

  IN Medija

  PROČITAJE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/beogradski-centar-za-ljudska-prava-veliki-broj-slucajeva-diskriminacije-a-medju-njima-i-slucaj-u-pecincima/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina