• Devet meseci nanogice i 500.000 dinara zbog pretnji Zagorki Dolovac

  Nedavno je muškarac uhapšen, pa potom osuđen na kaznu zatvora od devet meseci jer je pretio vrhovnoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac. „Danas“ je došao u posed presude po kojoj je S.Ž. osuđen.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Devet meseci nanogice i 500.000 dinara zbog pretnji Zagorki Dolovac
  Foto: Pixabay

  Pored zatvorske kazne, koju će služiti u mestu boravka uz elektronski nadzor, osuđenom je izrečena i novčana kazna u iznosu od 500.000 dinara. Ovaj novac je obavezan da uplati na račun Zagorke Dolovac, koja će, kako se navodi u presudi, kasnije ovaj novac donirati Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.

  U presudi koju je doneo Treći osnovni sud u Beogradu, a na osnovu sporazuma o priznanju krivice, koji je okrivljeni sklopio sa tužilaštvom, piše da je S.Ž. kriv za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, piše Danas.

  U obrazloženju presude navodi se da je 29. maja ove godine na aerodromu „Nikola Tesla“ ugrozio sigurnost vrhovnog javnog tužioca, oštečene Zagorke Dolovac, pretnjom da će napasti na njen život, na taj način što je prišao oštećenoj i pretećim tonom joj se obratio rečima: „Zar ste Vi još uvek živi?“, usled čega se Zagorka Dolovac iz straha i ugrožena ovakvim ponašanjem okrivljenog udaljila sa lica mesta.

  Ovo krivično delo spada u verbalne delikte, i kao takvo predmet je sporenja pravnika, jer prilično zavisi od toga kako se tumači ono što je izgovoreno, a to što je izgovoreno je ujedno i jedino obeležje ovog krivičnog dela.

  Da bi ovo krivično delo postojalo moraju da se ispune određeni subjektivni i objektivni uslovi.

  Subjektivni deo je ono kako se oštećeni oseća, tj. da li se zbog izgovorenih reči oseća nesigurno i uplašeno. Objektivni uslov za postojanje ovog krivičnog dela je pretnja. Pretnja je po pravnoj definiciji stavljanje u izgled nekog zla licu kojem se preti, a da pri tome ostvarivanje tog zla ne zavisi od lica kojem se preti. To znači da pretnja mora biti ozbiljna, objektivno ostvariva i neuslovljena.

  U praksi ovo znači da nešto što oštećeni doživljava kao pretnju, ona to u pravnom smislu zapravo nije. Najbolji primer za to je ako neko nekome kaže: „Trebalo bi te ubiti“. Ovakav vid obraćanja tužioci ne žele da kvalifikuju kao ugrožavanje sigurnosti, jer je izgovoreno u potencijalu, pa se samim tim ne može smatrati pretnjom već konstatacijom.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI