• DSHV: Ispraviti nepravdu u Novom Slankamenu

  Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestitao je građanima Inđije Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, podsetivši ih da među Inđinčanima ima i njihovih sunarodnika kojima je, kako se navodi u saopštenju, naneta nepravda. – Čestitajući Dan općine Inđija svim njezinim građanima, želimo da i Hrvatima koji su među njima budu ispravljene nepravde: Podsjećamo i na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  DSHV: Ispraviti nepravdu u Novom Slankamenu

  Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestitao je građanima Inđije Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, podsetivši ih da među Inđinčanima ima i njihovih sunarodnika kojima je, kako se navodi u saopštenju, naneta nepravda.

  Čestitajući Dan općine Inđija svim njezinim građanima, želimo da i Hrvatima koji su među njima budu ispravljene nepravde: Podsjećamo i na činjenicu da je u Starom Slankamenu hrvatski jezik ima službenost – to se mora i provesti u realnosti. – navode iz DSHV.

  Iu ovog Saveza podsećaju da je u Novom Slankamenu,na adresu HKPD-a „Stjepan Radić“ stiglo rešenje Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti Inđija, u kojem se navodi da se dozvoljava upis prava državnog vlasništva u korist Srbije na katastarskim parcelama 1721 i 1722: zemljište pod zgradom-objektom površine 454 m2, zemljište pod delom zgrade površine 9 m2, zemljište uz zgradu-objekt površine 364 m2, zemljište pod zgradom-objektom površine 20 m2, te njiva 3. klase površine 2016 m2, dosadašnjeg korisnika društvenog vlasnika KPD-a „Stjepan Radić“ iz Novog Slankamen.

  Na ovakvo rešenje,  članovi Upravnog odbora HKPD-a uložili su žalbu, jer smatraju da je objekat vlasništvo udruženja.

  Inače,  Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Stjepan Radić“ iz Novog Slankamena jedna je od najstarijih hrvatskih udruženja u Vojvodini. Osnovana je davne 1902. godine (kada je nosila naziv Hrvatska čitaonica). Teške dane Društvo doživljava tokom Prvog svetskog rata, da bi 1938. godine nastavili s radom kada je kupljena zgrada u kojoj je bila privatna čitaonica Mirka Kumpfa. Društvo je tada nosilo ime Seljački dom. Ta zgrada je danas u vlasništvu Republike Srbije.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem