• Direktor Zavoda za statistiku o broju birača u Srbiji: Stanovnici i glasači nisu isto

  Direktor RZSS Miladin Kovačević izjavio je, komentarišući tekstove diskusije u javnosti o odnosu broja stanovnika i broja birača, da su to dva različita podatka. Direktor Republičkog zavoda za statistiku je, u pisanoj izjavi koju je medijima prosledio Zavod, naveo da se popis bavi konceptom prisutnog stanovništva svih uzrasta, a birački spisak obuhvata sve one koji […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Direktor Zavoda za statistiku o broju birača u Srbiji: Stanovnici i glasači nisu isto

  Direktor RZSS Miladin Kovačević izjavio je, komentarišući tekstove diskusije u javnosti o odnosu broja stanovnika i broja birača, da su to dva različita podatka.

  Direktor Republičkog zavoda za statistiku je, u pisanoj izjavi koju je medijima prosledio Zavod, naveo da se popis bavi konceptom prisutnog stanovništva svih uzrasta, a birački spisak obuhvata sve one koji imaju biračko pravo u Srbiji, a to su državljani stariji od 18 godina – bez obzira na to da li su prisutni u državi.

  Prema prvim rezultatima popisa, u Srbiji ima oko 6,7 miliona stanovnika, dok je biračko pravo imalo oko 6,5 miliona birača.

  Kovačević je istakao da ne postoji kvalitetan podatak o tome koliko državljana Srbije živi van zemlje, jer ne postoji običaj ili striktna obaveza prijavljivanja promene adrese pri iseljavanju iz zemlje i da je poznato da državljani Srbije i posle desetina godina provedenih u inostranstvu u svojim dokumentima imaju adrese upisane u Srbiji, na kojima ne stanuju.

  Tako se prave velike razlike između de jure i de fakto činjenica o biračima. – rekao je Kovačević.

   Dodao je kako se spekuliše da o više od milion ljudi koji žive u inostranstvu i koji nisu obuhvaćeni popisom ove godine, jer nisu prisutni, ali jesu u biračkom spisku, jer imaju neotuđivo biračko pravo.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Pročitajte još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/prvi-rezultati-popisa-u-indjiji-kao-da-je-nestao-ceo-novi-slankamen/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija