• Doček Svetog Patrika sa Radio Tarantulom

  U subotu 16.marta u organizaciji onlajn radija „Tarantula“ i legendarnog kafea Geto u Inđiji biće obeležen dan Svetog Patrika. Organizatori najavljuju mogućnost konzumiranja Jameson-a sa uz najbolju irsku muziku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Doček Svetog Patrika sa Radio Tarantulom
  Foto: Pixabay

  -Obucite nešto zeleno za sreću, a možete biti i leprikoni da nama donesete sreću. – kaže se u pozivu koji je podelio “radio Tarantula”.

  Povod za organizovanje ovog događaja je obnavljanje nekadašnje tradicije obeležavanja ovog dana u Inđiji, kažu organizatori, i pozivaju sve ljubitelje dobre muzike i druženja da se odazovu pozivu.

  Sveti Patrik rođen je u 5. veku, u bogatoj porodici, kao Maewyn Succat.  Kad mu je bilo šesnaest godina, Maewyna su oteli irski gusari i prodali kao roba. Nakon nekoliko godina uspeo je da pobegne, školovao se, postao sveštenik, vratio se u Irsku i počeo da širi hrišćanstvo.

  Čak i danas, postojne brojne legende o njemu, ali stvarnih činjenica je jako malo. Kao dan smrti ovog čuvenog sveca navodi se 17. mart, 493. godine. U njegovu čast, dan Svetog Patrika se obeležava sredinom marta i tradicija proslavljanja ovog praznika duga je preko 1000 godina.

  Verovalo se da sveti Patrik može činiti čuda i da je, na primer, u Irskoj iskorenio zmije.

  Detelinu je koristio kao simbol za sveto trojstvo. Četvrti list predstavljao je božju milost, odnosno sreću.

  Dan Svetog Patrika je iznad svega velika zabava, a ovaj nacionalni praznik praznuje veći deo planete koje u isti dan povezuje simbolična zelena boja.

  Od 1962. godine, reka u Čikagu na Dan Sv. Patrika obojena je u zeleno i neverovatno privlači stanovnike i turiste.

  Prva parada Svetog Patrika nije održana u Irskoj, već u SAD-u 1737. godine u Bostonu. I danas, najveće parade se održavaju van Irske: u Njujorku, Čikagu i Bostonu. Ali na 17. mart zelene se i drugi krajevi sveta: piramide u Gizi i Sidnejska opera. Bela kuća na dan Svetog Patrika izgleda kao i obično – ali fontana sija neobično zeleno.

  U Dablinu je verovatno najveća parada u Irskoj – celodnevni karneval i tradicionalna irska muzika, sve u čast irskog zaštitnika.

  Prepoznatljive maskote koje se mogu videti na Dan svetog Patrika su leprikoni,  bradati patuljci s velikim zelenim šeširom na glavi. Prema legendi bili su obućari koji su zarađeni novac stavljali u lončić i sakrivali ga na kraju duge. Onaj ko uspe uhvatiti leprikona ispuniće mu se tri želje. Zbog toga Irci imaju običaj sakrivati novčiće koje deca traže, u nadi da će možda uhvatiti i vilenjaka.

  Tokom ovog praznika, pored tradicionalnih piva, pije se i viski Jameson, čuveni irski viski. Irci smatraju da viski mora da odleži bar 2-3 godine u hrastovom drvetu pre konzumacije, dok bi 10-15 godina bilo idealno sačekati do prve degustacije.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije ZABAVA

  Ramštajn podigao Ušće na noge (VIDEO)

  Spektakularni koncert „Ramštajna" održan je na beogradskom Ušću, a počeo je nešto posle 21 čas. Publika je članove nemačkog sastava dočekala ovacijama i gromoglasnim […]

  Doček Svetog Patrika sa Radio Tarantulom

  U subotu 16.marta u organizaciji onlajn radija „Tarantula“ i legendarnog kafea Geto u Inđiji biće obeležen dan Svetog Patrika. Organizatori najavljuju mogućnost konzumiranja Jameson-a sa uz […]