• Dodeljene godišnje nagrade za pokretače promena 2022.

  Beogradska otvorena škola (BOŠ) dodelila je, četvrtu godinu zaredom, nagrade najboljim pokretačima promena u tekućoj godini. Ovo priznanje dodeljuje se građanima, organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama koji svojim zalaganjem utiču na živote sugrađana, doprinoseći razvoju lokalne zajednice, unapređenju pristupa socijalnim uslugama, kulturnom sadržaju, zdravijoj životnoj sredini. Kao i do sada, nagrada je dodeljena u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dodeljene godišnje nagrade za pokretače promena 2022.

  Beogradska otvorena škola (BOŠ) dodelila je, četvrtu godinu zaredom, nagrade najboljim pokretačima promena u tekućoj godini.

  Ovo priznanje dodeljuje se građanima, organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama koji svojim zalaganjem utiču na živote sugrađana, doprinoseći razvoju lokalne zajednice, unapređenju pristupa socijalnim uslugama, kulturnom sadržaju, zdravijoj životnoj sredini.

  Kao i do sada, nagrada je dodeljena u četiri poznate kategorije, a od ove godine uvedena je i kategorija Sinergijom do uspeha, u okviru koje nagradu dobijaju organizacije koje su ostvarile saradnju sa poslovnom zajednicom i zajednički zagovarale stvaranje podsticajnog okruženja za važne promene u zajednici.

  Iz velike konkurencije, izdvojeni su nagrađeni:

  1. U kategoriji Saradnjom do promene koja ističe primere dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva dobitnik je Caritas Šabac za inicijativu „Razvoj usluga socijalne zaštite u opštini Bogatić“.

  2. U kategoriji Sinergijom do uspeha, prvi dobitnik je Udruženje žena Etno čarolija Prva Kutina za obnovu Doma kulture u selu i mobilizaciju građana organizovanjem brojnih kulturnih dešavanja u 2022.

  3. U kategoriji Prvi glas građana za kampanju koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj građana dobitnik je – Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada koja je realizovala 20. Međunarodni filmski festival Uhvati film – festival čiji su akteri i autori osobe sa invaliditetom.

  4. U kategoriji Pohod na aktivizam kao najuspešnija inicijativa neformalne grupe nagrađena je inicijativa Bežanija ostaje – Kosa prkosi iz Beograda. Inicijativa je pokrenula i udružila stanovnike Bežanijske kose u borbi protiv izgradnje tri nebodera u mirnom porodičnom naselju sa objektima pretežno niske gradnje.

  5. U kategoriji Pokretač promena koja slavi pojedince koji su se istakli u javnom zagovaranju nagradu su dobile Olivera Jovović za inicijativu „Proširenje liste neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju“ i Vesna Stanimirović koja je pokrenula inicijativu „Naše malo, nekome znači mnogo“, u okviru koje je prikupljala humanitarnu pomoć za ugrožene pojedince i porodice.

  Na manifestaciji su uručene i specijalne zahvalnice za doprinos sistemskom jačanju mentalnog zdravlja u zajednici (PIN – Psychosocial Innovation Network); za doprinos borbi za dostojanstven život dece i mladih sa autizmom (Udruženje građana Pomoć i podrška osobama sa autizmom Kolubarskog Okruga); za podizanje vidljivosti problema ekonomske nejednakosti između muškaraca i žena (Žensko udruženje Kolubarskog okruga); za pružanje jednakih mogućnosti osobama sa invaliditetom i podrške u ostvarivanju prava na rad (Udruženje Zadrugarstvo iz Kragujevca); za doprinos zaštiti reka u Srbiji (VIVA Vodene inspektorke Valjeva); za prevazilaženje tabua (Ženska inicijativa); za borbu za donošenje Zakona o Hitnoj pomoći (Dejan Zejnula).

  Događaj je organizovan u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju”, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN). Ovaj četvorogodišnji projekat pokrenut je u novembru 2018. godine s ciljem unapređenja praksi javnog zagovaranja u civilnom društvu.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]