• Dok mami šećerom te hrani, kad namami hleba zabrani

  Odbornici Skupštine opštine Inđija čiji je mandat na isteku protekle 4 godine zastupali su interese građana Inđije, većinom, ćutke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dok mami šećerom te hrani, kad namami hleba zabrani

  Poslednja sednica lokalnog parlamenta u trenutnom sazivu biće održana u petak 24. maja od 10 sati. U protekle četiri godine kao i od 2016. sednice lokalnog parlamenta pored malog broja oponenata vladajućoj većini izgledale bezlično i jednoobrazno.

  Većinu u aktuelnom sazivu čine odbornici SNS sa 25 mandata, GG „Inđijaiti” ja na izborima 2020. osvojila pet mandata, SPS tri isto toliko i GG  „Građanin“  i jednog predstavnika ima je SRS.

  Od ukupno 37 odbornika njih 15 odnosno 40,5% su žene. U strukturi starosne dobi predstavnika inđinčana u najmanjem broju su mladi od 18 do 29 godina njih 8, od 30 do 39 godina lokalni parlament poseduje 6 odbornika, dok su najbrojniji oni od 40 do 59 njih 19 dok je najmanje odbornika preko 60 godina, njih 4.

  Jedan odbornik tri stranke za 4 godine

  Broj odbornika prema poslaničkim grupama menjao se u toku protekle 4 godine, tako je Narodna stranka Vuka Jeremića nakratko dobila svog predstavnika u parlamentu a da na izborima 2020. nije ni učestvovala.

  Milorad Savić  nekadašnji član Socijalističke partije Srbije (SPS) iz Inđije, isključen iz stranke jer je učestvovao na protestima protiv vlasti u julu 2020. godine. Nepune dve godine nakon isključenja potpisao je 16. Februara 2022. godine pristupnicu za Narodnu stranku Vuka Jeremića.

  Savić, je nakon potpisivanja pristupnice za IN Medija kazao da je od početka mandata u lokalnom parlamentu bio samostalni odbornik ali da će do kraja ovog saziva zastupati interese Narodne stranke.

  Međutim, u martu prošle godine opštinski odbor Narodne stranke Inđija podržao je Miroslava Aleksića u sukobu u toj stranci te je inđijski odbor prešao u Narodni pokret Srbije čiji je osnivač Aleksić. Tako da Milorad Savić svoj mandat završava kao predstavnik treće političke opcije.

  Da bi reč rekli

  Osim povremenih turbulencija odbornika Savića, lokalni parlament za protekle četiri godine radio je prilično monotono. Sve odluke donošene su bez većih polemika u okviru lokalnog parlamenta, opozicioni amandmani su većinom odbacivani, rasprave gotovo da nije bilo, za reč se tokom četiri godine javilo 3 odbornika SNS dok su predstavnici GG GrađanIN aktivno učestvovali u polemisanju.

  Ostatak predstavnika građana i direktora javnih preduzeća sednicama je prisusvovao prilikom utvrđivanja broja prisutnih i pri glasanju.

  Da su sednice lokalnog parlamenta nezanimljive samim odbornicima pokazuje izoostanak inicijative javljanja za reč, obrazlaganja odluka ili diskusije o određenim pitanjima. Pečat na nezainteresovanost stavlja i činjenica da odbornici lokalnog parlamenta u Inđiji dosadu „leče“ surfovanjem ili dopisivanjem u toku sednice dok se glasanje odvija mehanički.

  Foto: IN Medija

  Lokalni parlament 22.12.2022.

  Surfovanje i dopisivanje tokom sednice doživelo je vhunac 26. decembra 2022. kada je i sam predsednik SO Inđija Đorđe Dimić opomenuo odbornika SNS Stevana Bradića da isključi mobilni telefon nakon što je za kratko vreme ovom odborniku 3 puta zvonio mobilni.

  -Molim Vas da isključite mobilni telefon tokom sednice – kazao je Dimić.

  Odbornici parlamentarne većine su se smejali dok se Bradić izvinio.

  Koliko je i sam odbornik SNS Bradić bio zauzet mobilnim telefonom pokazuje i činjenica da je tokom glasanja propustio da podigne ruku, ali je njegov glas svakako ubrojan.

   

  Prokleto sam

  Predsedavajući lokalim parlamentom Đorđe Dimić je ujedno i jedan od najaktivniji predstavnika građana, za četiri godine mandata IN Medija nije zabeležila njegov izostanak na sednici. Iako zasedanja nisu česta pojava odnos predsednika Skupštine Đorđa Dimića prema zadatku koji mu je poveren je retkost.

  Primera radi sednica skupštine Opštine Inđija 35. po redu od 29. aprila ostaće upamćena po junaku zasedanja u istoriji skupštinskih sednica, predsedavajućem lokalnog parlamenta  Đorđu Dimiću. Dimić je punih sat i po vremena čitao ukupno 52. tačke dnevnog reda, bez greške, a da kao povratnu informaciju nije dobio ni jednu jedinu reč od ukupno 29 prisutnih odbornika.

  Na sednici lokalnog parlamenta koja je trajala bezmalo dva sata prisutnima se obratio predsednik opštine Vladimir Gak sa obrazloženjima dnevnog reda koji je sadržao ukupno 52. tačke. Od prisutnih 29 odbornika lokalnog parlamenta u okviru sednice se niko nije javio za reč.

  Glas odbornika mogao se čuti samo prilikom prozivke, sa kratkim „tu“.

  Najaktivniji na sednici lokalnog parlamenta bio je predsedavajući Đorđe Dimić koji je u kontinuitetu čitao punih sat i p o vremena, bez greške. Dok se Dimić borio sa iščitavanjima, odbornici i direktori javnih preduzeća napuštali su salu, pili kafu ili igrali šah. 

  Pred sam kraj iščitavanja dnevnog reda Dimić je zamolio da se pozovu odbornici da se vrate u skupštinsku salu radi glasanja.

  Nakon što su se okupili predstavnici naroda, Dimiću je krenuo drugi krug pakla ponovno iščitavanje tačaka, pitanje koliko je za, protiv i uzdržanih.

  Junak ove priče na 35. tački izglasavanja napustio je skupštinsko zasedanje i čitanje je prepustio zameniku Lazaru Vukmiroviću. Ne tako veštom naratoru.

  Tihovanje u najavi

  Sudeći po izbornoj listi SNS negovanje trenda ćutanja u lokalnom parlamentu je predviđen i u naredne četiri godine, ukoliko ova opcija ostvari dovoljan broj glasova. Tako da bi pored već poznatih ćutologa, SO Inđija mogla dobiti pojačanje. Naime, na izbornoj listi kandidata za odbornike koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke na trećem mestu je aktuelna narodna poslanica Dragana Radinović.

  Dragani Radinović je ovo drugi mandat u Narodnoj skupštini. Njen prvi mandat je obeležilo ćutanje jer se za četiri godine nije ni jednom javila za reč. Mesečno zarađuje 166.461,54 dinara.

  Dragana Radinović je do sada dva puta bila narodna poslanica, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine, i u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine. U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao 98. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. Radinovićeva je treća na listi koalicije okupljene oko SNS na predstojećim lokalnim izborima 2. juna te tako visokokotirana pretenduje za naredne četiri godine zaveta ćutanja i u Skupštini opštine Inđija. 

   

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo