• Dokle se stiglo sa antikorupcijskim planovima?

  Posao donošenja antikorupcijskih planova i formiranja tela koja će pratiti primenu gradovi i opštine trebalo je da završe još 2017, a potom u novom roku iz Akcionog plana za poglavlje 23 – do kraja prošle godine. Međutim, neki čak nisu ni počeli, a mnogi su stigli do pola, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije. a […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dokle se stiglo sa antikorupcijskim planovima?
  Foto: Pixabay

  Posao donošenja antikorupcijskih planova i formiranja tela koja će pratiti primenu gradovi i opštine trebalo je da završe još 2017, a potom u novom roku iz Akcionog plana za poglavlje 23 – do kraja prošle godine. Međutim, neki čak nisu ni počeli, a mnogi su stigli do pola, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije. a prenosi RTS.

  Veliki poslovi i novac vrte se i na lokalnom nivou vlasti, pa je gradovima i opštinama u zadatak dato da ispletu mrežu za borbu protiv korupcije preventivnim mehanizmima – antikorupcijskim planom i telom koje će pratiti primenu plana. Ključ je, napominju stručnjaci, da se prepoznaju rizici za nastanak korupcije, odrede mere i aktivnosti za zaštitu javnog interesa.

  Zlata Đorđević iz Transparentnosti Srbija kaže da je potrebno smanjiti prevelika diskreciona ovlašćenja u odlučivanju službenika i organa javne vlasti.

  Potrebno je da lokalna samouprava shvati da njeni građani imaju pravo da znaju zašto je neka odluka doneta, ko je radio na toj odluci, šta su njeni ciljevi, koliko to njih košta, ko će da ih izvesti o efektima i rezultatima te odluke.” navodi Đorđevićeva.

  Agencija za sprečavanje korupcije izveštava da je od 145 gradova i opština koji su u obavezi da donesu antikorupcijski plan, 107 to učinilo – uspešno njih 87.

  Iako nisu dužni, kako kažu u Agenciji, da im navedu razloge zašto nemaju antikorupcijski plan, gradovi i opštine uglavnom ističu da im to nije prioritet, jer su zbog nedostatka kadrova usmereni na obavljanje redovnih aktivnosti. I glavni grad je bez plana,

  Maja Petrović, iz Agencije za sprečavanje korupcije, kaže da to telo samo prati, nadgleda proces usvajanja lokalnog antikorupcijskog plana.

  Samim Akcionim planom nije predviđen nikakav mehanizam sankcionisanja jedinica lokalne samouprave ukoliko ne sprovedu ovakvu aktivnost, ne samo za ovu meru, nego i za preostale mere„, ističe Petrovićeva.

  Preostali posao mnogi ne dovrše – imaju antikorupcijski plan, ali ne i telo koje će da prati primenu. Od 145 gradova i opština, tek 35 formiralo je to telo, od kojih 23 uglavnom u skladu sa pravilima. Zabeležene su nepravilnosti na konkursima za članove tela, u koja treba izabrati ljude sa integritetom, spremne da dignu glas ako se antikorupcijski plan krši.

  Prema rečima Petrovićeve, na konkurse se javljaju zaposleni u organima jedinica lokalne samouprave čime direktno utiču na osnovni princip zbog koga se ovo telo i formira, a to je objektivnost.

  Dolazimo u paradoksalnu situaciju da u telu budu odbornici koji bi trebalo da nadziru sprovođenje sopstvenih aktivnosti, ukazuje Petrovićeva” za RTS.

  zgrada opštine Inđija

  Nema informacija o Inđiji

  BIRODI je 2011. godine započeo sa realizacijom projekta „Gradovi protiv korupcije“. Tim projektom je iniciran proces uspostavljanja lokalnih antikorupcijskih planova. Stvoren je model Lokalnog antikorupcijskog foruma Grada Niša, koji je postao deo Modela lokalnih antikorupcijskih planova koje je izradila Agencija za srečavanje korupcije 2016.

  Kada je reč o Inđiji, u ovoj sremskoj opštini. je nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana donet krajem 2017. godine. Pre toga, u avgustu te godine oformljena je radna grupa za izradu nacrta LAP-a koji su činili: koordinator Marko Gašić, tadašnji pomoćnik predsednika opštine Inđija a danas direktor JP “Inđija put” zatim njegova zamenica Sandra Nikolić, član Dragana Stepanović i još jedan član, Aleksandar Banić, aktuelni načelnik opštinske uprave.

  Poslednjeg dana 2019. godine, raspisan je Javni konkrus za članove radnog tela koji će pratiti realizaciju LAP – a opštine Inđija. Međutim, na zvaničnom sajtu opštine ne postoji informacija da li je završen konkurs, koji ljudi če činiti radno telo, koje će biti zaduženi za sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana.

  Ovu informaciju nije dobio ni Biro za društvena istraživanja što potvrđuje  i listaMreža/pokret gradova i opština koje su usvojile na sednicama skupština lokalne planove za borbu protiv korupcije i formirale lokalne antikorupcijske forume (LAF) kao tela za realizaciju mera iz planova”.  Kao osoba koja je navedena za kontakt je aktuelni načelnik opštinske uprave, Aleksandar Banić.

  Ni jedna od sremskih opština,kao ni grad Sremska Mitrovica  BIRODI-u nije pružila informaciju o statusu Lokalnog antikorupcijskog plana.

  .IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija