• dr Dragan Đorđević: Čekanje na preglede u inđijskom Domu zdravlja do 30 dana

  Direktor inđijskog Doma zdravlja dr Dragan Đorđević kazao je za IN Medija da je u gotovo svim specijalističkim službama čekanje na pregled je do 30 dana. Više od polovine od 150 ispitanika , odnosno njih  56 % koristi usluge privatnih lekara kada im to dozvoljavaju finansije, dok 28,7 % redovno koriste usluge privatnih klinika. Njih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  dr Dragan Đorđević: Čekanje na preglede u inđijskom Domu zdravlja do 30 dana

  Direktor inđijskog Doma zdravlja dr Dragan Đorđević kazao je za IN Medija da je u gotovo svim specijalističkim službama čekanje na pregled je do 30 dana.

  Više od polovine od 150 ispitanika , odnosno njih  56 % koristi usluge privatnih lekara kada im to dozvoljavaju finansije, dok 28,7 % redovno koriste usluge privatnih klinika. Njih 6,7 nikada ne koristi pomenute usluge.

  Kao glavne razloge zbog kojih se odlučuju za privatne preglede ispitanici navode predugo čekanje na specijalističke preglede.

  Na pitanje koliko dugo čekaju na specijalističke preglede njih 47,3% odnosno 71 anketiran odgovorilo je da pregled čeka duže od jednog meseca a 26,7% tj. njih 40 odgovorilo je da čeka mesec dana. Njih 12 odsto u proseku čeka na specijalističke preglede 15 dana.

  Dom zdravlja “dr Milorad Mika Pavlović” je u 2022. Godini izdao jednu potrvrdu o nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga u roku od 30 dana, kazao je za IN Medija direktor Doma zdravlja dr. Dragan Đorđević.

  U anketi koju je vršila IN Medija na uzorku od 150 građana I građanki Inđije 56% koristi usluge privatnih lekara kada im to dozvoljavaju finansije dok 28 osto ispitanika redovno koristi usluge privatnih klinika. Od ispitanih 6,7 % njih nikada nije koristilo pomenute usluge.

  Anketirani pacijenti kao razlog korišćenja privatnih lekara navode predugo čekanje na specijalističke preglede te od 150 ispitanika njih 71 pregled čeka duže od jednog meseca a 26,7 % njih kaže da preglede čeka do mesec dana. Na specijalističke preglede do 15 dana čeka 12 odsto ispitanih.

  Zakonsko pravo pacijenata, o kome obično nisu obavešteni, je da ukoliko u roku od mesec dana ne dobiju adekvatnu medicinsku uslugu mogu taj pregled obaviti kod privatnika, a kasnije refundirati sredstva od države, tačnije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ova mogućnost koju pacijenti mogu da ostvare u teoriji u praksi je potpuno drugačija, retke su situacije kada Dom zdravlja izda ovakvu potvrdu što potvrđuje I direktor Doma zdravlja dr Dragan Đorđević.

   Inđija je u toku 2022. godine izdao jednu ( 1 ) potvrdu o nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga u roku od 30 dana. Gotovo u svim specijalističkim službama čekanje na pregled je do 30 dana osim hitnih stanja koje se primaju odmah, te ne postoji potreba izdavanja navedene potvrde. Problem dužeg čekanja je samo kod oftalmologa zbog specifične situacije, jer nam spoljni stručni saradnik dolazi samo dva puta nedeljno.kazao je za IN Medija dr Đorđević.

  On je istakao da je dugo čekanje na specijalističke preglede i terapije prošlost i da je reorganizacijom vremenski period čekanja sveden na minimum.

  -Tačno je da su neki pacijenti čekali i do dve godine za na primr fizikalne terapije ali sada smo sproveli reorganizaciju te se vreme čekanja smanjilo na razumni rok, obično je to 15 dana –  kazao je za IN Medija direktor Doma zdravlja dr Dragan Đorđević.

  Đorđević je medijima kazao da je uz pomoć donacija, u vidu aparata potrebnih za rad inđijskog doma zdravlja, poboljšn kvalitet usluga I da se u narednom period očekuje dodatno opremanje.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indija-pacijenti-nezadovoljni-zdravstvenom-uslugom-i-uskracivanjem-prava/?fbclid=IwAR1EGG-cuf-HRj1SJCePKIGJms3HG02mssEP523FhrCJUBSbwTUljSdhHjU

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija