• Država „Srbijagasu“ daje garanciju za kredit od 225 miliona evra

  Država će dati garanciju za kredit „Srbijagasu“ u iznosu od 225 miliona evra uvećanog za iznos kamate i troškova, vidi se iz predloga zakona koji je Vlada Srbije dala skupštini na razmatranje. Srbija se time obavezala da će platiti dug „Srbijagasa“ ukoliko javno preduzeće ne izmiri dug u roku do mesec dana od dospeća kredita, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Država „Srbijagasu“ daje garanciju za kredit od 225 miliona evra

  Država će dati garanciju za kredit „Srbijagasu“ u iznosu od 225 miliona evra uvećanog za iznos kamate i troškova, vidi se iz predloga zakona koji je Vlada Srbije dala skupštini na razmatranje.

  Srbija se time obavezala da će platiti dug „Srbijagasa“ ukoliko javno preduzeće ne izmiri dug u roku do mesec dana od dospeća kredita, piše Nova ekonomija.

  Zbog toga u svakom u republičkom budžetu već mora da bude obezbeđen novac za plaćanje ovih potencijalnih dugovanja.

  Vlada je odlučila da garanciju za dug „Srbijagasa“ zbog energetske krize i visokih cena uvoznog gasa, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

   Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, Zakonom o budžetu za 2023. godinu predviđeno je da Vlada može da odluči da izda garancije „radi očuvanja finansijske stabilnosti, sprečavanja nastupanja ili otklanjanja posledica vanrednih okolnosti“ u iznosu od 120 milijardi dinara (više od milijardu evra).

  Novac koji u budžetu bude predviđen za davanje garancija ne ulazi u deficit. Međutim, takve garantovane kredite javna preduzeća ranije po pravilu nisu vraćala, pa su tako ove vrste garancija verovatni budući trošak poreskih obveznika, na šta je upozoravao i Fiskalni savet.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]