• Dva meseca od masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“

  Danas se navršava dva meseca od kada je učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu ušao sa pištoljem u školu gde je ubio osam učenika i radnika obezbeđenja i ranio još šestoro učenika i nastavnicu, a jedna učenica je kasnije podlegla povredama, podseća Insajder.net. Zbog masovnog ubistva uhapšen je učenik te škole K. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dva meseca od masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“

  Danas se navršava dva meseca od kada je učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu ušao sa pištoljem u školu gde je ubio osam učenika i radnika obezbeđenja i ranio još šestoro učenika i nastavnicu, a jedna učenica je kasnije podlegla povredama, podseća Insajder.net.

  Zbog masovnog ubistva uhapšen je učenik te škole K. K. (13), ali nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina.

  Viši sud u Beogradu je nedavno produžio pritvor do 30 dana njegovom ocu V. K, kojem se na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti.

  Tužilaštvo ga sumnjiči da je obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

  Takođe, kako se sumnja, V. K. nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije pa je njegov sin K. K. uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Šedou, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. poseduje dozvole nadležnog organa.

  Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ „Vladimir Ribnikar“ u Beogradu gde je ispalio veliki broj hitaca i ubio deset osoba.

  Protiv majke dečaka je Prvo osnovno javno tužilaštvo, po službenoj dužnosti, pokrenulo predistražni postupak da bi se utvrdilo da li je izvršila krivično delo zanemarivanje i zlostavljanje deteta.

  Viši sud u Beogradu je ocu i majci maloletnog K. K. zabranio da raspolažu, otuđe i opterete nepokretnosti i pokretne stvari čiji su vlasnici.

  Reč je o privremenoj meri koja je usvojena na predlog porodica ubijene dece, a trajaće do pravnosnažnog okončanja krivičnog postupka.

  Savet roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ je na sednici 9. maja usvojio sedam zahteva i uputio ih Vladi Srbije.

  U dopisu primljenom od Vlade Srbije 29. juna, koji potpisuje ministarka pravde Maja Popović, uz detaljna objašnjenja koje su radnje preduzete i status ispunjenja, konstatuje se da su ispunjeni svi zahtevi osim jednog čije je ispunjenje u toku, saopštio je Savet roditelja.

  Naime, u vezi sa zahtevom da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima iz VII-2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja, i da isti za to budu sankcionisani, Vlada Srbije u svom dopisu konstatuje da je ‘ispunjenje u toku’ uz objašnjenje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo postupak unutrašnje kontrole kako bi utvrdilo sve okolnosti u vezi sa objavljivanjem spiska. – navodi se u saopštenju.

  Nakon još jednog masovnog ubistva, u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, na protest „Srbija protiv nasilja“ pozvale su opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, uz naglasak da protest nije politički.

  Dosad je održano devet protesta „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije.

  Protestom se traži smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio televizije Srbije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, gašenje onih štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi koji, prema tvrdnjama organizatora, „šire mržnju, nasilje i strah“, a traži se i ukidanje emisija koje promovišu nasilje.

  U međuvremenu je ministar prosvete Branko Ružić podneo ostavku, a sazvana je i sednica Skupštine Srbije posvećena bezbednosnoj situaciji u zemlji.

  Izvor: Insajder.net

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/roditelji-u-indiji-ovo-je-valjda-jasan-pokazatelj-svima-gde-smo-kao-drustvo/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija