• Dveri: Vojvodina postaje epicentar za najprljavije tehnologije

  U saopštenju pokreta „Dveri“ navodi se da je pored kineske fabrike guma „Ling Long“, na čije se otvaranje još čeka i oko koje je bilo mnogo spornih momenata, pogotovo u vezi sa studijom o izvodljivosti, pre dve godine položen je i temeljac za izgradnju japanske fabrike guma „Tojo Tajers“, koja je deo moćne Micubiši korporacije. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dveri: Vojvodina postaje epicentar za najprljavije tehnologije

  U saopštenju pokreta „Dveri“ navodi se da je pored kineske fabrike guma „Ling Long“, na čije se otvaranje još čeka i oko koje je bilo mnogo spornih momenata, pogotovo u vezi sa studijom o izvodljivosti, pre dve godine položen je i temeljac za izgradnju japanske fabrike guma „Tojo Tajers“, koja je deo moćne Micubiši korporacije.

  Fabrika je u sredu, uz prisustvo predsednika Republike i brojnih zvaničnika, zvanično otvorena. Kako se navodi u saopštenju, iako se radi o zaista moćnoj korporaciji, japanski investitor je od naše države dobio na poklon 637.455 m² zemljišta, kao i dodatnih 41 milion evra pomoći za izgradnju i opremanje fabrike, što zajedno iznosi 43 miliona evra.

  –  Dok je otvaranje fabrike „Ling Long“ bilo propraćeno brojnim protestima raznih ekoloških i građanskih udruženja, otvaranje japanske fabrike guma nije izazvalo nikakvo protivljenje. Da li to znači da je „Tojo Tajers“ ispunio najviše uslove u oblasti ekološke zaštite i opravdao studiju o izvodljivosti, jer mi istu nismo imali priliku nigde da vidimo? – navodi sa u saopštenju.

  Iz pokreta Dveri se pitaju nda li Vojvodina postaje centar gumarske industrije.

  AP Vojvodina, koja izgleda postaje epicentar za najprljavije tehnologije, jer gumarska industrija to svakako jeste, ima najplodnije i najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji. Površina obradivog zemljišta Vojvodine iznosi oko 1.600.000 hektara, koliko zajedno imaju Belgija, Holandija i Luksemburg. Cena ovog zemljišta je danas veoma visoka i kreće se od 50 do 120 hiljada evra po hektaru.

  Umesto da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države daje u zakup malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se povećala njihova ekonomska moć i kako bi nastavili da se i dalje da se bave poljoprivredom, kako se to inače u Evropi radi, mi to zemljište besplatno dajemo strancima i to za fabričke pogone. Obradivog i plodnog poljoprivrednog zemljišta u svetu je sve manje upravo zbog izgradnje infrastrukturnih objekata i raznih zagađivača, a potreba za hranom je sve veća i ona će biti sve traženija. Zdrava hrane će, kao i voda, biti najvažniji resurs za opstanak čovečanstva, poručuju iz pokreta Dveri.

  Pozdravljamo otvaranje novih radnih mesta u Vojvodini, ali se pitamo kakva će i kolika biti krajnja cena ovakvog ulaganja države u strance, kada im oročeni ugovori isteknu? Sam predsednik Republike je rekao da će iz nekih fabrika u AP Vojvodini da izlazi i do 1.000 kamiona dnevno. Кoliko će kamiona izlaziti još, ako se investicija sa „Ling Longom“ zadrži, imajući u vidu razne probleme koji je prate, uz mahinacije i zaobilaženje pravnih propisa, kada ona bude proizvodila, kako je rečeno, 35.000 guma dnevno?

  AP Vojvodina, , navodi se u sopštenju, u kojoj nisu rešeni osnovni ekološki uslovi za normalan život građana, kao što je pijaća voda, ovakvom industrijskom politikom Vlade Srbije će ubrzo ostati bez dobrog dela svog plodnog zemljišta. Zatim ćemo, umesto da budemo najveći izvoznici zdrave hrane, verovatno uvoziti jeftinu inostranu hranu sumnjivog porekla i lečiti veliki broj građana od raznih oboljenja prouzrokovanih zagađenjem.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija