E-fakture od 1. maja

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić izjavila je da je sve spremno za primenu e-faktura od 1. maja i da će prvo startovati javni sektor, a potom će se sistem e-faktura uvoditi i u privatni sektor. Prvo nastupa obaveza javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
E-fakture od 1. maja

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić izjavila je da je sve spremno za primenu e-faktura od 1. maja i da će prvo startovati javni sektor, a potom će se sistem e-faktura uvoditi i u privatni sektor.

Prvo nastupa obaveza javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara. Isto važi i za obavezu firme u privatnom sektoru da izda elektronsku fakturu javnom sektoru.

– Zakon o e fakturama nam je bitan jer smo uspeli da realizujemo dugogodišnji zahtev privrede, a to je da poslovanje bude transparetnije i bolje , brže i efikasnije. S druge strane, uključili smo i javni sektor što će doprineti transparentnosti i efikasnosti. Smatramo da je ovo bitno i za privredu i za državu – rekla je Savičić.

Obaveza firme u privatnom sektoru da primi i čuva elektronsku fakturu koju je izdao javni sektor, ali i druga privatna preduzeća, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano.

Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između firmi u privatnom sektoru nastupaju od 1. januara 2023. godine, ukazuju u ministarstvu.

– Naša želja je da u 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica. Na to se nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije. Pravimo kompjuterski i informacioni vertikalni lanac i to će biti najvažniji održiv sistem borbe protiv sive ekonomije – naglasio je Siniša Mali i dodao da je korišćenje sistema e-faktura u potpunosti besplatno.

Državna sekretarka Slavica Savičić istakla je da je bio izazov uklapanje u sve trendove koji su zastupljeni u Evropi, te i da je zakon usklađen sa direktivama EU.

– Osnovni cilj je postizanje transparentnosti, efikasnosti, suzbijanja sive ekonomije. To su strateški ciljevi kojim težimo, tako da e-fakture i e-fiskalizacija služe kako bismo imali bolju kontrolu nad sistemom svih transakcija u Republici Srbiji, što će doprineti i budzetu. To je bio i zahtev privrede, a ovim se i njima olakšava poslovanje – navela je državna sekretarka u ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Naslovna fotografija: mfin.gov.rs

IN Medija

https://multisite.radio021.rs/inmedija2/onlajn-fiskalne-kase-u-indjijskom-kulturnom-centru-stadionu-hali-adligatu-i-keltskom-selu/

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Srbija