• Eko straža poziva na najveću akciju čišćenja Srbije, 22. aprila u 12 sati

  Ekološki pokret „Eko straža“ pozvala je građane i organizacije da se 22. aprila u 12 časova, na Dan planete Zemlje, pridruže kampanji čišćenja Srbije pod nazivom „Zavrni rukave„. Prijavljivanje za učešće u akciji traje do 15. aprila, a cilj akcije jeste da se za jedan dan, na što više lokacija u Srbiji, očisti što više […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Eko straža poziva na najveću akciju čišćenja Srbije, 22. aprila u 12 sati

  Ekološki pokret „Eko straža“ pozvala je građane i organizacije da se 22. aprila u 12 časova, na Dan planete Zemlje, pridruže kampanji čišćenja Srbije pod nazivom „Zavrni rukave„.

  Prijavljivanje za učešće u akciji traje do 15. aprila, a cilj akcije jeste da se za jedan dan, na što više lokacija u Srbiji, očisti što više smeća.

  Najveća akcija čišćenja je bila pre dve godine, kada su prijavljene 54 lokacije u kojima je učestvovalo 2.500 ljudi u 30 različitih gradova i sela, a do sada je, kako je objavio pokret na svom Instagram nalogu, prijavljeno 38 lokacija.

  Zavrni Rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme. Po uzoru na “Lets do it Estonia 2008′, kada je cela Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao ‘Let’s Clean Slovenia 2012’ kada je 250.000 Slovenaca, odnosno 13 odsto populacije izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija. –  navela je Eko straža na sajtu.

  Kako su istakli, pokret teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi, „kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena“.

  Organizacije i pojedinci se mogu prijaviti za akciju čišćenja na sajtu zavrnirukave.rs i navesti lokaciju koja će biti očišćena.

  Potrebno je da volonteri dođu 22. aprila na prijavljenu lokaciju na vreme, ponesu dovoljno kesa za smeće, rukavica za zaštite i organizuju grupu ljudi.

  Prvo je potrebno fotografisati lokaciju, a nakon toga krenuti sa čišćenjem, posle čišćenja prijavljene lokacije, potrebno je pozvati komunalnu službu i fotografisati lokaciju kako izgleda nakon akcije.

  Kada je u pitanju lokacija, ona treba da bude pristupčna, da nema opasnog otpada niti lešina životinja, već samo otpad koji može dobrovoljom akcijom građana da se ukloni, a čiste se samo javne površine ne i privatna svojina.

  Ukoliko ustanovite da ima previše đubreta kontaktirajte Javno komunalno preduzeće da vidite da li će izaći na teren da pokupe posle vas smeće. Ukoliko dobijete negativan odgovor i nemate organizovan samostalni prevoz smeća, nemojte prijavljivati akciju. – navela je Eko straža.

  Prilikom prijave lokacije na sajtu, potrebno je pored kontakta ostaviti i GPS lokaciju koja će biti očišćena.

  Nakon prijave, pojedinci i predstavnici organizacija će biti uključeni u Viber grupu gde mogu postaviti pitanja u vezi sa samom akcijom.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija