• Ekološki ustanak

  Životinje kad se nađu pred opasnošću ili se bore ili beže, a mi nemamo gde da bežimo. Prvi put sam se sa temom prodaja reka susrela pre par godina kada je do mene stigao video u kom žena koja je videla reke u cevima objašnjava kako to izgleda. Onda sam otišla na Staru planinu i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Životinje kad se nađu pred opasnošću ili se bore ili beže, a mi nemamo gde da bežimo.

  Prvi put sam se sa temom prodaja reka susrela pre par godina kada je do mene stigao video u kom žena koja je videla reke u cevima objašnjava kako to izgleda. Onda sam otišla na Staru planinu i videla i sama o čemu se radi. Prvo se iskrče obe obale reke, uništi se svo zelenilo oko nje, samim tim i sav živi svet i reka se stavi u cevi. Možete li to da zamislite? Divne, čiste planinske reke iz kojih može da se pije voda više ne postoje, ne postoji ni priroda oko njih, biljke, životinje, insekti, samo ružne cevi. Za nečiji profit. Isto tako seku se i šume na Fruškoj gori, prodaju planine. Neće biti zelenila, voda, cvrkuta ptica, svega što je zdravo. Bićemo zemlja betona i otpada ukoliko se ozbiljno ne pobunimo. Ko od vas želi da provede recimo vikend pored cevi oko koje nema nikakvog života ili u posečenoj šumi? Želite li da stvarno ostavimo takvu zemlju onima koji će živeti posle nas?

  Zato sam pre tri dana otišla u Beograd, ispred Skupštine Srbije, na ekološki ustanak. Ovoga puta, odlično organizovanim, sa dobrim ozvučenjem, nekoliko hiljada učesnika i sjajnim govornicima: Ršumom, Canetom, profesorom doktorom Ratkom Ristićem, profesorima nekoliko fakulteta, studentima, članovima 80 ekoloških organizacija iz Srbije koji su učestvovali u sastavljanju zahteva od kojih su najvažniji: poštovanje Ustava i važećih zakona, usklađivanje propisa sa najvišim standardina životne sredine, zaštita i zaustavljanje seče šuma, zaštita vodenih dobara, odgovorno upravljanje otpadom, čist vazduh.

  Ustanak je trajao više od tri sata, a otvorio ga je Ljubivoj Ršumović, divan sa ljubavlju za svoju zemlju kao nekad Laza Kostić, Zmaj ili Đura Jakšić. On je odmah rekao da je tema skupa opstanak. „Ja sam voda i voda je ja, ja sam drvo i drvo je ja, ja sam zemlja i zemlja je ja, ja sam vazduh i vazduh je ja.“, rekao je Ršumović. „Postoji dobara za sve, ali ne postoji za pohlepu“, rekao je Gandi, a citirao ga Ršum.“ Ekološki patriotizam, to je ono što nam je potrebno“, zaključak je Ljubivoja Ršumovića.

  Profesor doktor Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, koji je među prvima stao u odbranu reka i šuma, izneo je podatke Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da je u januaru i februaru ove godine u Srbiji rođeno 8985 beba, a umrlo je 20583 ljudi. Mi smo narod koji kopni i nestaje. Profesor je govorio o projektu Jadar i kompaniji Rio Tinto, „Ne znam da li su poneli staklene perle i ogledalca i ne znam da li su nešto uopšte poneli, ali šta je suština, naše Ministarstvo rudarstva i energetike besomučno izdaje neka prava na istraživanja pa sad imate istraživanje litijuma sa najavom eksploatacije pored Loznice, pored Valjeva i pored Požege. “Da li Ministarstvo rudarstva i energetike  radi u interesu naroda ili je servis multinacionalnih kompanija i investitora koji gledaju da po svaku cenu dođu do srpskih resursa? „Neko je prošle godine namerio da poseče 40 hektara zelenila u Košutnjaku, neko je namerio da poseče nekoliko hektara šume na Avali, ono što čini zelena pluća Beograda. I nepismeni vladar Knez Miloš je bio zabranio da se poseče i jedno stablo na Avali jer je shvatao značaj tog zelenila. Nije smisao razvoja imati u centru grada stotine kranova, besomučno zidati nove kvadrate, to vodi u urbanu kataklizmu“, rekao je Ristić.

  Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od organizatora i ovog ustanka i ranijih protesta rekao je da je u toku sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji.

  Muzičari Cane Partibrejkers i Snežana Jandrlić pružili su podršku skupu. „Ne dozvolimo da nam se deca rađaju bolesna“ rekao je Cane,“ Ovo naša jedina zemlja, naša jedina dimenzija.“

  Nekoliko govornika istaklo je značaj solidarnosti u borbi protiv ekocida koji se dešava u našoj zemlji.

  „Za nas je priroda život, a za njih je profit.“ i „Mi smo ovde da naučimo ove ljude što su se predozirali vlašću, šta se sme a šta se ne sme“, reči su nekih od govornika ispred današnjeg skupa.

  Profesor doktor Biljana Stojković sa Biološkog fakulteta rekla je: „Životinje kad se nađu pred opasnošću ili se bore ili beže, a mi nemamo gde da bežimo“

  Ekološki aktivisti, prijatelji iz Bosne i Hercegovine, studenti Šumarskh fakulteta, članovi antikorupcijskih timova, predstavnici sindikata lekara i farmaceuta, predstavnici frilensera takođe su govorili na skupu.

  Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa imala je divan patriotski govor o novim neprijateljima prirode. Posle uništavanja reka, šuma, vazduha na red su došle planine. Ministarstvo rudarstva i bivši ministar Aleksandar Antić pred kraj svog mandata u oktobru 2020. dao je zeleno svetlo da otpočnu istražni radovi za kamenolom granita na Ceru, na području koje je bilo prva linija fronta u Cerskoj bici, na zemlji na kojoj je kosti ostavilo nekoliko hiljada branilaca Cera. „Danas domaća, srpska čizma razara planinu natopljenu krvlju.“ Pošto nema opštine u Srbiji koja nije na crnoj ekološkoj listi, Bojana je svoje obraćanje završila je rečima Stepe Stepanovića: „Ovo ne naređujem ja, ni vrhovna komanda, ovo naređuje Srbija“.

  „Zrenjanin je ostao bez vode, ako se otvore rudnici u zapadnoj Srbiji, Loznica, Valjevo, Šabac i Beograd  će ostati bez vode, zbog toksičnih gasova Bor, Niš, Užice, Smederevo, Kosjerić, Beograd su praktično u gasnim komorama. Čitava Srbija je u gasnim komorama. Eko straža je na svojoj fejsbuk stranici nedavno podelila članak ljubljanskog Dela od 23. marta gde se kaže da evropski otpad završava na teritoriji Balkana, uglavnom u Bosni i Srbiji i da se 70% otpada spaljuje u srpskim industrijama. Naši mediji o tome ćute, a mi smo u gasnim komorama, radnim nacističkih iz Drugog svetskog rata. Ako želimo da živimo ovde, ako želimo da budemo zdravi, ako želimo da ostanemo u Srbiji, moramo se izboriti za zdrav život, moramo se izboriti za zdravu Srbiju“, rekla je profesor doktor Dragana Đorđević.

  Skup je završen pesmom Vostani Serbije Dositeja Obradovića, a okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do RTS-a i sedišta kompanije Rio Tinto.

  Na skupu je bilo dosta mojih prijatelja i poznanika, po medijima se dosta govori o njemu, utisci svih sa kojima sam razgovarala su odlični. Biće ih još, pa se pridružite.

  Živi i zdravi bili u zdravoj zemlji!

  [envira-gallery id=“1757″]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]