• EPS najveći zagađivač industrijskim otpadnim vodama

  Elektroprivreda Srbije (EPS) nije izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „Termoelektrane Nikola Tesla B“ (TENT B), pa se otpadne vode ispuštaju bez prečišćavanja u Savu. Na to je danas upozorila Državna revizorska institucija (DRI). Državni revizori su u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje industrijskim otpadnim vodama“ naveli da EPS, odnosno „Tent A“ i „Tent […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EPS najveći zagađivač industrijskim otpadnim vodama

  Elektroprivreda Srbije (EPS) nije izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „Termoelektrane Nikola Tesla B“ (TENT B), pa se otpadne vode ispuštaju bez prečišćavanja u Savu.

  Na to je danas upozorila Državna revizorska institucija (DRI).

  Državni revizori su u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje industrijskim otpadnim vodama“ naveli da EPS, odnosno „Tent A“ i „Tent B“, nije kontinuirano ispitivao parametre kvaliteta otpadnih voda i njihov uticaj na okolinu.

  Istaknuto je da „Tent A“ nije uradila zamenu stare tehnologije hidrauličnog transporta „retke“ suspenzije pepela i vode, tehnologijom kojom bi se smanjilo zagađenje voda.

   – Najveći zagađivači su industrijske i komunalne otpadne vode koje se ispuštaju direktno u vodotokove bez prethodnog tretmana, pri čemu industrijske vode mogu biti posebno opasne zbog toksičnih materija koje sadrže. – rekao je predsednik DRI Duško Pejović na predstavljanju izveštaja i dodao da je EPS najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji.

  On je podsetio da su, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, otpadne vode jedan od glavnih zagađivača površinskih i podzemnih voda koje čine prirodni izvor vode za piće.

  DRI je u izveštaju naveo da plan upravljanja vodama i plan zaštite voda od zagađivanja nisu doneti, a da Savet za vode nije osnovan.

  Takođe, prema izveštaju DRI, Nacionalna konferencija za vode nije pratila realizacije Strategije upravljanja vodama i nije davala predloge za poboljšanje učešća javnosti u procesu planiranja, donošenja odluka i kontrole njihovog sprovođenja.

   – Vodna inspekcija Republičke direkcije za vode nije u dovoljnoj meri vršila nadzor nad upravljanjem vodama. –  zaključak je DRI.

  Izvor: Fonet/ Beta

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/djedovic-o-reformi-eps-a-krajnji-cilj-da-reformisemo-javna-preduzeca-na-nivou-nadzornih-odbora/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]