• EPS: Pametna brojila i daljinsko očitavanje nemaju veze sa uvećanim računima za struju

  Elektroprivreda Srbije je saopštila da se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila dezinformacija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EPS: Pametna brojila i daljinsko očitavanje nemaju veze sa uvećanim računima za struju

  Kako kaže EPS, u pitanju je dezinformacija jednog udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača.

  Istina je potpuno drugačija – i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno. Naime, proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila. –  kažu u EPS-u.

  Dodaju da je sistem dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

  Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače. – zaključuje EPS.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija