• EPS raspisao tender za analize zbog investiranja u razvoj proizvodnog portfolija

  Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za analize radi investiranja u razvoj i dekarbonizaciju proizvodnog portfolija tog javnog preduzeća. Sveobuhvatne analize koje su predmet ovog tendera trebalo bi da dugoročno daju optimalna rešenja za korišćenje lignita koji je, kako se navodi, i dalje strateški resurs jer obezbeđuje elektroenergetsku nezavisnost države, zatim, za proizvodnju električne energije u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EPS raspisao tender za analize zbog investiranja u razvoj proizvodnog portfolija
  Foto: Pixabay

  Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za analize radi investiranja u razvoj i dekarbonizaciju proizvodnog portfolija tog javnog preduzeća.

  Sveobuhvatne analize koje su predmet ovog tendera trebalo bi da dugoročno daju optimalna rešenja za korišćenje lignita koji je, kako se navodi, i dalje strateški resurs jer obezbeđuje elektroenergetsku nezavisnost države, zatim, za proizvodnju električne energije u termoelektranama, kao i za proizvodnju električne energije u postojećim HE i povećanje učešća obnovljivih izvora energije.

  Prvi zadatak podrazumeva analizu regionalnog veleprodajnog tržišta električne energije i s tim u vezi formiranje tržišnog modela elektroenergetskog sistema Srbije i zemalja u regionu JIE, kako bi se došlo do projekcija potrošnje i veleprodajnih cena, dinamike povlačenja proizvodnih kapaciteta i pokretanja novih Zadatak broj 2 je izbor budući investicija i valorizacija proizvodnog portfelja EPS-a kroz analizu poslovanja u uslovima ograničenja prema direktivama iz EU Zelenog dogovora (EU Green Deal).

  Podseća se da je u zemljama EU glavni mehanizam koji doprinosi ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije/dekarbonizacije evropski sistem trgovine emisijama – „EU Emission Trading System“ (sistem karbonskih kvota). Zato je naročito, kako se ističe, potrebna izrada analiza uticaja primene prekogranične takse na izvezenu električnu energiju (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) na poslovanje EPS-a, analiza uticaja primene evropskog sistema trgovanja emisijama na poslovanje EPS-a, kao i uticaja naplate karbon takse.

  Tender ističe 3. oktobra.

  Više informacija potražite na sajtu eKapija

  IN Medija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija