EU staje na put govoru mržnje na društvenim mrežama: „Ovo je kraj“

Evropska unija postigla je ključni sporazum usmeren na kontrolu govora mržnje, dezinformacija i drugih štetnih onlajn sadržaja, prenose agencije. Ovaj dogovor treba da primora velike tehnološke kompanije da strože nadziru same sebe, olakša korisnicima ukazivanje na probleme i osnaži regulatore da kazne nepoštovanje zakona visokim kaznama. EU zvaničnici konačno su postigli sporazum u načelu rano […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
EU staje na put govoru mržnje na društvenim mrežama: „Ovo je kraj“

Evropska unija postigla je ključni sporazum usmeren na kontrolu govora mržnje, dezinformacija i drugih štetnih onlajn sadržaja, prenose agencije.

Ovaj dogovor treba da primora velike tehnološke kompanije da strože nadziru same sebe, olakša korisnicima ukazivanje na probleme i osnaži regulatore da kazne nepoštovanje zakona visokim kaznama.

EU zvaničnici konačno su postigli sporazum u načelu rano jutros oko poslednjih detalja Zakona o digitalnim uslugama (Digital Services Act – DSA) kojim će izmeniti onlajn pravila u 27 zemalja članica i učvrstiti reputaciju Evrope kao vodećeg lidera u obuzdavanju moći društvenih mreža i drugih digitalnih platformi kao što su Fejsbuk, Gugl i Amazon.

– Sa ovim zakonom dolazi kraj vremenima kada su se velike onlajn platforme ponašale kao da su ‘suviše velike da ih bude briga – rekao je evropski komesar za unutrašnja tržišta Tijeri Breton.

Potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager dodala je da se sa tim sporazumom osigurava da platforme odgovaraju za rizike koje njihove usluge mogu da predstavljaju za društvo i građane.

Ovo je treći značajan zakon u EU usmeren ka tehnološkoj industriji, za razliku od SAD gde su lobisti koji predstavljaju interese silicijumske doline u velikoj meri uspeli da drže zakonodavce podalje.

Novi EU propisi, čiji je cilj zaštita korisnika interneta i njihovih „osnovnih prava onlajn“, bi trebalo da dovedu do toga da tehnološke kompanije više odgovaraju za sadržaj koji stvaraju korisnici, uvećan algoritmima njihovih platformi.

Breton je rekao da će biti predviđeno mnoštvo kazni da se podrže njihovi zakoni.

Zakon dozvoljava Evropskoj komisiji da nadzire vrlo velike platforme i daje joj mogućnost da uvede efektivne i odvraćajuće sankcije u vrednosti do šest odsto globalnog obrta kompanije, ili čak da zabrani aktivnost unutar jedinstvenog tržišta EU ukoliko se ponavljaju ozbiljna kršenja, rekao je Breton.

Načelni sporazum postigli su Parlament EU i zemlje članice. Te institucije treba zvanično da ga odobre, ali to ne bi trebalo da predstavlja politički problem.

Stefan Simonović

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]