• Evropski sud u Strazburu: Srbija nije prekršila Konvenciju 10 u slučaju “Gaši i drugi”

  Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je danas da Srbija nije prekršila Konvenciju 10 u slučaju “Gaši i drugi protiv Srbije”, prenosi NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije). Novinari Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Antonela Riha i Tamara Skrozza podneli su 2019. godine predstavku Sudu u Strazburu zbog kršenja člana 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, koji štiti i garantuje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Evropski sud u Strazburu: Srbija nije prekršila Konvenciju 10 u slučaju “Gaši i drugi”

  Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je danas da Srbija nije prekršila Konvenciju 10 u slučaju “Gaši i drugi protiv Srbije”, prenosi NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije).

  Novinari Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Antonela Riha i Tamara Skrozza podneli su 2019. godine predstavku Sudu u Strazburu zbog kršenja člana 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, koji štiti i garantuje slobodu izražavanja.

  Protiv njih je, pre šest godina, u režimskim medijima Informer i TV Pink vođena diskreditujuća i opasna kampanja u kojoj su označeni kao ekstremisti, neprijatelji države, rušitelji ustavnog poretka i deo zavereničke grupe, koja, po nalogu Evropske unije i Amerike, želi da ubije tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Usledile su pretnje u komentarima na onlajn medijima.

  Tužilaštvo i Ustavni sud Srbije odbili su da ove napade procesuiraju i zaštite ih. Zbog toga su zaštitu potražili na Evropskom sudu.

  Oslanjajući se na član 10. (sloboda izražavanja) Konvencije, podnosioci predstavke su se žalili da ih država nije zaštitila od medijske kampanje protiv njih i pretećih komentara na Internetu iz njih. Oni su posebno naveli da je obrazac odmazde protiv visokih kritičara vlade u Srbiji doprineo sve neprijateljskijem okruženju za slobodno izražavanje i otvorenu debatu.

  Da pročitate celu presudu kliknite ovde

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija