• Fabijan Svalina postavljen za biskupa koađutora Sremske biskupije

  Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama Pol Galager, juče je u katedrali Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, na svečanoj misi zaredio monsinjora Fabijana Svalinu izabranog biskupa koađutora Sremske biskupije, piše Informativna katolička agencija (IKA). – Ovo imenovanje za biskupa koađutora u Sremskoj biskupiji u Republici Srbiji, za mene je veliko iznenađenje. Ispred mene su […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Fabijan Svalina postavljen za biskupa koađutora Sremske biskupije

  Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama Pol Galager, juče je u katedrali Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, na svečanoj misi zaredio monsinjora Fabijana Svalinu izabranog biskupa koađutora Sremske biskupije, piše Informativna katolička agencija (IKA).

  – Ovo imenovanje za biskupa koađutora u Sremskoj biskupiji u Republici Srbiji, za mene je veliko iznenađenje. Ispred mene su sada novi izazovi. Iskrena srca, u duhu otvorenosti za saradnju i dijalog, verujem da ćemo zajedničkim snagama odgovoriti potrebama Crkve u Sremu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji, rekao je Svalina nakon imenovanja.

  Dosadašnji direktor Hrvatskog Karitasa i Hrvatske katoličke mreže Fabijan Svalina nakon zaređenja je rekao da će se angažovati i na planu ekumenskog dijaloga, prenela je Hina.

  – Ovo biskupsko ređenje u Sremskoj biskupiji je specifično, jer su katolici ovde manjina. Želimo da pomognemo ljudima i da razvijamo zajedništvo s većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom – poručio je Svalina.

  “Naš zajednički zadatak je da negujemo i gradimo mostove među nama i istrajemo na onome što nas povezuje i ujedinjuje“
  Fabijan Svalina

  U svečanom govoru on je istakao da će poverenu službu vršiti na dobro Katoličke crkve i verske zajednice u Sremu.

  – U središtu mog rada biće ljubav prema prema bližnjem, prema onima koji su na marginama, ne samo materijalnim već i duhovnim – rekao je novi biskup.

  Fabijano Svalina imenovan je početkom oktobra za novog biskupa koađutora Sremske biskupije u Srbiji.

  Prema odluci Pape Franje, on će biti pomoćnik biskupu Đuri Gasparoviću, a posle njegovog odlaska sa funkcije, direktno će ga naslediti. Gašparović (70) je na čelu katolika Srema od 1996. godine.

  Sremska biskupija bila je deo Đakovačke mitropolije sve do 2008. godine kada se odvojila od nje.  Katedrala biskupije je u Sremskoj Mitrovici, a sedište biskupa privremeno u Petrovaradinu. Smatra se da u Sremu živi oko 50.000 rimokatolika.

  Izvor: IKA / RTV/ Hina
  Fotografije: IKA
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina