• Fantazmagorija Vladimira Gaka, novi vrtić 1. septembra

  Novi vrtić neće biti gotov 1. septembra kao što je čvrsto obećao predsednik opštine Inđija Vladimir Gak. Razlog tome je čekanje na rebalans budžeta punih osam meseci. Nakon obrušavanja plafona u decembru prošle godine u vrtiću Neven, procenom Građevinskog fakulteta u Novom Sadu utvrđeno je da se više isplati rušenje i izgradnja novog objekta nego […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Fantazmagorija Vladimira Gaka, novi vrtić 1. septembra

  Novi vrtić neće biti gotov 1. septembra kao što je čvrsto obećao predsednik opštine Inđija Vladimir Gak. Razlog tome je čekanje na rebalans budžeta punih osam meseci. Nakon obrušavanja plafona u decembru prošle godine u vrtiću Neven, procenom Građevinskog fakulteta u Novom Sadu utvrđeno je da se više isplati rušenje i izgradnja novog objekta nego rekonstrukcija. Iako je u februaru bilo poznato rešenje do avgusta se čekalo na neophodan rebalan budžeta kako bi se ušlo u projekat izgradnje novog vrtića.

  Nakon što se obrušio plafon vrtića „Neven“ u Inđiji, decembra prošle godine, mališani su raspoređeni po ostalim boravištima a kao trajno rešenje predsednik opštine Inđija Vladimir Gak najavio je izgradnju novog objekta za septembar ove godine

  On je tada procenio da je vrednost investicije oko 150 miliona dinara i da će za taj poseo sredstva biti obezbeđena iz lokalnog budžeta prilikom prvog rebalansa.

  -Do septembra, do početka nove školske godine,kako god znamo i umemo, objekat novi stavi u funkciju. – kazao je Gak u aprilu 2023. godine.

  Od početka godine lokalni parlament u Inđiji sastao se svega dva puta, u martu i junu 2023. godine. Na oba zasedanja nijedna tačka dnevnog reda nije se odnosila na rebalans budžeta uz pomoć kojeg bi se obezbedila neophodna sredstva za izgradnju novog vrtića.

  Odbornik u lokalnom parlamentu Božidar Sudžum kaže da prilikom izrade Nacrta rebalansa budžeta odbornici grupe građana “GrađanIN” nisu  pozivani na konsutacije i da ne zna jesu li ostale odborničke grupe pozivane, Sudžum smatra da ne postoji ni najmanja realna šansa da vrtić bude završen u najavljenom roku.

  Foto: Božidar Sudžum

  -Poučeni iskustvom i nekim lošim poslovnim običajima izvršnog dela lokalne samouprave čini mi se da je to u potpunosti nerealno. Mislim da bi morali usvojiti japansku radnu etiku i planiranje da bi se u toliko kratkom roku završili kapitalni projekti. Naravno, svakom na čast i ako pored svih neispunjenih obećanja predsednika Gaka i lokalnih funkcionera oni mogu mirno da spavaju prilično sam siguran da građani neće jer se na njima takve stvari najbolje odraze. – objašnjava on.

  Vladimir Gak je novinarima početkom jula najavio rebalans budžeta i raspisivanje javne nabavke za izgradnju novog boravka.

  -Prva stvar koju radimo je raspisivanje javne nabavke vezano za izgradnju novog objekta vrtića, na lokaciji starog “Nevena”. Dakle čim se usvoji rebalans biće izgradnja novog vrtića. – kazao je Gak početkom jula.

  Foto: Vladimir Gak

  Iako je preko medija građanima obećavao i najavljivao rebalans budžeta, javne nabavke, rušenje i izgradnju novog vrtića i za to dao precizne datume završetka radova, odbornici nemaju informaciju zašto se na rebalans čeka.

  -Kada je reč o razlozima kašnjenja rebalansa budžeta, mi ne znamo koji su. Za rebalans ne postoji rok, ali ako je najvažnija stavka promene rušenje objekta Neven i izgradnja novog, a govorilo se o tome da će 1. septembra biti sve gotovo zato što projekat gotovo da postoji jer će vrtić biti identičan objektu Labud, zaista mi je nejasno zašto rebalans nije bio ranije. Ukoliko sa druge strane, iz opravdanog razloga nije moglo ranije, red je o tome obavestiti javnost. Usvajanje rebalansa je najvažnija odluka koju donosi Skupština nakon odluke o budžetu, a ona se sprovodi tako što je sve pod velom tajne. Naravno, pitaćemo šta  iz kog razloga se ovoliko čekali, iako su najavili da će biti mnogo ranije.- kaže za IN Medija odbornik u lokalnom parlamentu Strahinja Jovanović.

  Na sastanku Opštinskog veća održanoj 21. jula donesen je Zaključak o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Inđija za 2023. Godinu i najavljena je javna rasprava o rebalansu budžeta koja traje do 8. avgusta. Nakon izveštaja o sprovedenoj javnoj raspravi, odluka o rebalansu budžeta naći će se na sednici lokalnog parlamenta.

  Odbornik Strahinja Jovanović kaže da bi u ovom momentu odbornici GG “GrađanIN” glasali protiv Nacrta o rebalansu budžeta jer ima dosta stavki za koje smatraju da je rasipanje novca. Da li će podržati Nacrt rebalansa budžeta, ističe Jovanović, zavisi da li će lokalna vlast usvojiti primedbe u okviru javne rasprave i amandmane na samu odluku.

  Ukoliko budu prihvatili veliku većinu naših amandmana, a one ostale odbiju uz odgovarajuću argumentaciju, podržaćemo rebalans. Ali znajući prirodu ove vlasti, i da su na samu odluku o budžetu odbili sve naše amandmane, verujem da će i sada učiniti isto. No, to ne znači da mi nećemo biti aktivni i pažljivo pročitati svako slobo rebalansa. Ono šta je važno da javnost zna a to je da će vlast sigurno koristiti našu odluku ako budemo protiv rebalansa da prikažu javnosti putem medija koje oni plaćaju i kontrolišu da je opozicija protiv vrtića. – objašnjava Jovanović.

  Foto: Strahinja Jovanović

  U predlogu Nacrta rebalansa budžeta za koji je u toku javna rasprava navedeno je da je rušenje starog i izgradnju novog vrtića potrebno 164,1 milion dinara. Za izradu projektno tehničke dokumentacije planirano je 5 miliona dinara. Javna nabavka za izradu projektno tehničke dokumentacije i izvođača radova još uvek nije raspisana.

  – Nažalost, ne znamo šta je od konkretnih koraka urađeno. Znamo da su uradili elaborat, da su stručnjaci rekli da sadašnji objekat može da se obnovi ili da se ruši. Vlast se opredelila da ga ruši i pravi novi. Spominjano je da će koristiti isti projekat kao zao objekat Labud, ali sve je to ostalo na rečima. Dalje nismo informisani, ne znamo nikakva detalje. Nadamo se da ćemo odgovore na sva pitanja, pa i to u kojoj fazi je projekat i kada će zaista biti gotov, dobiti na narednoj sednici lokalnog parlamenta. – objašnjava Jovanović.

  U februaru 2023. godine Vladimir Gak je najavio da bi se izgradnjom dobilo 100 novih mesta za mališane, da bi u aprilu broj mesta porastao na 250, bez dodatnih objašnjenja na koji način će ekspresna izgradnja novog vrtića biti urađena. U aprilu je zatim najavio rebalans budžeta kako bi sredstva bila obezbeđena jer je “ta investicija potpuno izašla mimo svih planova u budžetu za 2023. godinu” ali da se novac mora obezbediti.

  Cifra oko koje se licitiralo je od 140 do 150 miliona dinara da bi u Nacrtu budžeta ona dostiga 164,1 milion dinara koji bi bili obezbeđeni u potpunosti iz lokalne kase. Najavljujući investiciju izgradnje novog vrtića Gak je istakao da su deca iz objekta “Neven” raspodeljena po ostalim boravištima ali da je to neuslovno te da će “kako znaju i umeju do prvog septembra završiti izgradnju novog vrtića”.

  Odbornik u lokalnom parlamentu Strahinja Jovanović objašnjava da se “plaši” da odbornici opozicije ne mogu puno toga da urade kako bi ubrzali rešavanje ovog problema za šta se čekalo predugo.

  -Ne postoji osoba na svetu ili bilo koja organizacija koja može taj vrtić da završi do 1. septembra ove godine. Mi kao odbornici jedino možemo da stalnim pritiskom ubrzamo radove ukoliko dođe do njihovih zastoja iz nekog razloga. No,ja se nadam da vlast shvata koliko je ozbiljna situacija da je na listi čekanja više od 200 dece i da će izgradnja vrtića zaista biti prioritet i da neće biti dana kašnjenja. – kaže Jovanović.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  This article is produced within the project Back to Basics – Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication  are the sole responsibility of IN Medija and may in no way be taken to reflect the views of the European Union“.

  Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je  odgovorna IN Medija i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]