• Finalni izveštaj Posmatračke misije Crte: Poraz države i vladavine prava

  Vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili slobodni i pošteni – ocena je Posmatračke misije Crte, iznesena u Finalnom izveštaju o izborima održanim 17. decembra 2023. godine, koji je predstavljen danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Finalni izveštaj Posmatračke misije Crte: Poraz države i vladavine prava
  Foto: IN Medija

  Na rezultate izbora su u prevelikoj meri uticale prednosti koje je vladajuća stranka stekla na protivzakonit način, uz direktno saučesništvo više državnih institucija i organa vlasti – pre svega Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i organa pojedinih lokalnih samouprava.

  Na tužilačkim organima, pak, leži najveća odgovornost za cementiranje pogubnog principa nekažnjivosti pošto su ignorisali obilje dokaza i osnovanih sumnji o kršenjima zakona u izbornom procesu.

  -Izbori su bili svojevrstan vašar bezakonja“, rekao je Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte, naglašavajući da se „pokretanje krivičnih i disciplinskih postupaka protiv nalogodavaca i izvršilaca kriminalnog rušenja integriteta izbora nameće kao ključni preduslov za svaki dalji razgovor o izbornom procesu.-

  Osim ustanovljavanja neselektivne odgovornosti za kršenja zakona, preduslovi za početak uspostavljanja integriteta izbora su i tačan birački spisak i značajno unapređenje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa – RTS i RTV.

  Upotreba države za partijske interese manifestovala se u širokom rasponu – od vanrednih budžetskih davanja do angažovanja državnih institucija u širenju govora mržnje i difamaciji opozicije – rekla je Tamara Branković, zamenica šefa Posmatračke misije Crte, govoreći o brisanju granice između države i partije, kao jednom od glavnih obeležja izborne kampanje.

  Zbog kupovine glasova i cirkularnog glasanja (poznatijeg kao „bugarski voz“), Crta je policiji podnela veći broj prijava nego na bilo kojim ranijim izborima – rekao je Pavle Dimitrijević, šef Pravnog tima Crte.

  Osim za sedam slučajeva koji ukazuju na kupovinu glasova, Crta je podnela i prijave za napad i zastrašivanje njenih posmatrača, kao i pet krivičnih prijava protiv NN lica u vezi s nezakonitim manipulacijama biračkim spiskom.

  Takođe, Crta je podnela 85 prijava za različite nepravilnosti Agenciji za sprečavanje korupcije, REM-u i Nadzornom odboru za izbornu kampanju.

  Izborni inženjering, odnosno organizovane migracije birača i manipulacije biračkim spiskom, najvidljivije na beogradskim izborima, nisu jedini izborni poraz države i vladavine prava – rečeno je na predstavljanju Crtinog izveštaja.

  Dokumentovani su i beskrupulozni pritisci na birače, falsifikovanja potpisa podrške kandidovanim listama, zloupotrebe ličnih podataka građana, lažiranje datuma objave rezultata u Službenom listu grada Beograda… Hronični problemi izbora u Srbiji, poput medijske neravnopravnosti, zloupotrebe javnih resursa i funkcija i političkog klijentelizma, takođe su bili još izraženiji nego ranije.

  Po nalazima Posmatračke misije, ozbiljnih neregularnosti bilo je na 13 odsto biračkih mesta na parlamentarnim  i čak na 21 odsto birališta na beogradskim izborima.

  Kompletan izveštaj dostupan je na ovom linku.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024