Finansiranje Programa energetske sanacije

Categories SrbijaPosted on

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća.

Prema planu, polovinu troškova ulaganja u bolju energetsku efikasnost stambenih zgrada i porodičnih kuća zajedno će snositi država i odabrana jedinica lokalne samouprave.

Novac se između ostalog moze koristiti za zamenu postojeće stolarije, postavljanje termičke izolacije, zamenu kotlova efikasnijim, ali i za ugradnju solarnih kolektora.

Sredstva koja je država namenila subvencionisanju energetske efikasnosti za ovu godinu iznose 54 miliona dinara, a pojedinačno jedinica lokalne samouprave može dobiti najviše 10 miliona dinara.
Rok za podnošenje prijave lokalnih samouprava na konkurs je 21. maj, a potom ce u odabranim opštinama uslediti prijava gradjana. Jedan od kriterijuma za odabi gradova i opština jeste procenat budžeta koji je lokalna samouprava spremna da izdvoji za energetsku efikasnost.

Nakon konkursa za opštine uslediće još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama koje će te poslove realizovati, a drugi koji se očekuje tokom jula za građane koji žele da unaprede energetsku efikasnost objekta u kom stanuju.

Ograničenja na osnovu tipa stambenog objekta kao i ograničenja u kvadraturi u kojem potencijalni podnosilac živi neće biti.

Građani finansirali 50 odsto ukupne investicije, dok bi drugu polovinu bi obezbedili lokalna samouprava i država odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

AUTOR: Nenad Babić

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *