• Fiskalne kase obavezne za frizere od 2022

  Od naredne godine fiskalnu kasu moraće da ima većina preduzetnika-paušalaca koji sada nemaju tu obavezu, jer nova Uredba sužava krug onih koji su oslobođeni od obaveze evidentiranja prometa na malo preko fiskalnih kasa. Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja koja će početi da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Od naredne godine fiskalnu kasu moraće da ima većina preduzetnika-paušalaca koji sada nemaju tu obavezu, jer nova Uredba sužava krug onih koji su oslobođeni od obaveze evidentiranja prometa na malo preko fiskalnih kasa.

  Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja koja će početi da se primenjuje od 1. januara 2022. godine, propisana su izuzeća za pojedine delatnosti od obaveze evidentiranja prometa na malo u posebno opravdanim slučajevima u kojima bi pojedinim delatnostima usled svojih specifičnosti, kao i zbog tehničkih i funkcionalnih karakteristika elektronskih fiskalnih uređaja, bilo otežano poslovanje njihovim korišćenjem, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

  Kako su u Ministarstvu rekli za BIZLife portal, za razliku od sada važećih propisa, nova uredba ne pravi razliku između preduzetnika – paušalaca i preduzetnika koji plaćaju porez prema ostvarenom prihodu, ukoliko obavljaju istu delatnost.

  Šta će to značiti u praksi?

  Praktično, većina preduzetnika-paušalaca koji do sada nisu morali da imaju ove  uređaje od naredne godine će morati da ih ima pa će tako fiskalni račun, i to preko elektronskog fiskalnog uređaja, s prvim danom 2022. godine morati da izdaju i frizeri, kozmetičari, majstori i zanatlije – moleri, električari, obućari, pogrebnici, većina preduzetnika-paušalaca, ali i kockarnice, kladionice, muzeji, galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima i brojne druge delatnosti koje su trenutno oslobođene ove obaveze.

  Prema novoj uredbi, od januara će bez fiskalnih kasa moći i dalje da rade taksisti, advokati, veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga, obrazovanje.

  Oslobođeni su i sektori poput socijalne zaštite sa i bez smeštaja, verske organizacije.

  Novom uredbom je predviđeno da ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, ni za poljoprivrednike koji prodaju sopstvene poljoprivredne proizvode na pijačnim tezgama i sličnim objektima i drugim mestima u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuju male količine primarnih proizvoda životinskog porekla, odnosno hrane biljnog porekla koje služe za snabdevanje potrošača, uključujući i preduzetnika koji plaća porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod koji se bavi proizvodnom delatnošću, a u okviru proizvodne delatnosti prodaje sopstvene proizvode, odnosno pruža usluge fizičkim licima.

  Takođe, fiskalnu kasu neće koristiti obveznici fiskalizacije koji naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda…).

  Jednostavnije rečeno, proširuje se obuhvat fiskalizacije na sve preduzetnike (obveznike poreza na prihode od samostalne delatnosti)  i sva preduzeća (obveznike poreza na dobit pravnih lica), koji obavljaju promet na malo.

  Nova uredba, kojom se određuju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko fiskalne kase – elektronskih fiskalnih uređaja, usvojena je 1. aprila na sednici Vlade Srbije.

  Izvor: BIZLIfe

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI