Gak: Ako pošalju dopis, razgovaraćemo

Akcije prikupljanja pomoći u Inđiji za ugroženo stanovništvo Ukrajine je u toku, a da li će se lokalna samouprava pridružiti je neizvesno. Dosadašnji dobri odnosi sa Ukrajinskom nacionalnom manjinom i njenim diplomatskim predstavnicima za sada nisu dovoljan razlog da se opština Inđija samoinicijativno uključi u akciju pomoći ugroženom narodu u Ukrajini. Predsednik opštine Vladimir Gak […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Gak: Ako pošalju dopis, razgovaraćemo

Akcije prikupljanja pomoći u Inđiji za ugroženo stanovništvo Ukrajine je u toku, a da li će se lokalna samouprava pridružiti je neizvesno. Dosadašnji dobri odnosi sa Ukrajinskom nacionalnom manjinom i njenim diplomatskim predstavnicima za sada nisu dovoljan razlog da se opština Inđija samoinicijativno uključi u akciju pomoći ugroženom narodu u Ukrajini. Predsednik opštine Vladimir Gak kazao je da bi za pomoć trebalo da se obrate oni koji pomoć prikupljaju.

 – Ne znam, ako dobijmo zahtev onda ćemo odlučiti o tome, za sada nismo dobili nikakav zahtev. Iskreno nismo ni razmišljali na tu temu. Naravno da podržavamo stav onakav kakav je izneo I predsednik države u tom pogledu Opština Inđija je ovek tu da pomogne. Ako dobijemo dopis i ako bude tražen sastanak sastaćemo se i razgovarati. – kazao je za IN Medija predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine pozvao je građane Srbije da humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine u vidu hrane, odeće, obuće, ćebadi dostave na punktovima u Vrbasu, Kuli, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Novom Sadu.

Prikupljanje humanitarne pomoći u Inđiji organizovano je u prostorijama ukrajinskog Udruženja “Kalina” u ulici Jug Bogdana 57. Prikupljanju novčane pomoći za ugroženo stanovništvo u Ukrajini pridružio se Crveni krst Inđije, koju je organizovao Crveni krst Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Ukrajine i Međunarodne organizacije Crvenog krsta.

Kratak osvrt na ukrjinsku nacionalnu manjinu u Inđiji

Ukrajinska manjina u Inđiji broji oko 500 ljudi, u okviru ukrajinskog Udruženja “Kalina” već 15 godina se neguje tradicija i kultura ovog naroda, dok se od 2015. godine održava manifestacija “Dani ukrajinske kulture”. Ukrajinska crkva u Inđiji sagrađena je 1956. godine koja takođe ima za cilj očuvanju tradicije i običaja ukrajinskog naroda.

Ambasador Ukrajine u Srbiji njegova ekselencija Oleksandr Aleksandrović.čest je gost na opštinskim manifestacijama obeležavanja Dana pobede udrugom svetkom ratu kao i na manifestaciji “Dani ukrajinske kulture”

Pored ambasadora Ukrajine česti  gosti manifestacija bili su i počasni konzul Ukrajine ,predsednik Ukrajinskog nacionalnog saveta, predsednik Rusinskog nacionalnog saveta i predsednik Saveza Rusina i Ukrajinaca.

Naslovna fotografija: indjija.rs

Verica Marinčić (IN Medija)

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Inđija: Vodovod demantuje navode Gorana Ješića

JKP Vodovod I kanalizacija demantovao je u svom saopštenju navode nekadašnjeg predsednikaOpštine Inđija Gorana Ješića da se u Inđiji nije kontrolisao kvalitet vode u poslednjh pet godina. Ukazujući na propuste vlasti, Ješić je, na tribini koaicije „Srbija protiv nasilja“, izneo podatak da inđinčani piju nezdravu vodu a da ih vlast o tome ne obaveštava.

Gak: Nikad nisam rekao biće nova škola nego biće rešeno pitanje škole u Jarkovcima

Nove prostorije škole u Jarkovcima biće stavljene u upotrebu u poslednjoj nedelji pred izbore. Predstojeća adaptacija predstavlja rešenje samo jednog dela problemai a u Jarkovcima je planirana izgradnja još jednog objekta za koji se sa sigurnošću ne može znati da li će biti vrtić ili škola ali ni tačan datum ove investicije, najavio je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Milica Đurđević Stamenovski posetila Banstol

Nosilac liste „Nacionalno okupljanje“ Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Hram Blage Marije u naselju Banstol kod Inđije i rekla da će koalicija Zavetnika i Dveri voditi računa o krajiškim Srbima i uslovima u kojima žive.

Ne ćuti Kulturni centar, ćuti Ružica Jovanović

Iako se sama javila za reč na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta i ponudila da njen rad bude proveren u ličnom razgovoru na bilo koju temu o radu ove Ustanove, Ružica Jovanović je svoju reč pogazila nakon tri dana računajući i vikend.