• Gak: Ako pošalju dopis, razgovaraćemo

  Akcije prikupljanja pomoći u Inđiji za ugroženo stanovništvo Ukrajine je u toku, a da li će se lokalna samouprava pridružiti je neizvesno. Dosadašnji dobri odnosi sa Ukrajinskom nacionalnom manjinom i njenim diplomatskim predstavnicima za sada nisu dovoljan razlog da se opština Inđija samoinicijativno uključi u akciju pomoći ugroženom narodu u Ukrajini. Predsednik opštine Vladimir Gak […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gak: Ako pošalju dopis, razgovaraćemo

  Akcije prikupljanja pomoći u Inđiji za ugroženo stanovništvo Ukrajine je u toku, a da li će se lokalna samouprava pridružiti je neizvesno. Dosadašnji dobri odnosi sa Ukrajinskom nacionalnom manjinom i njenim diplomatskim predstavnicima za sada nisu dovoljan razlog da se opština Inđija samoinicijativno uključi u akciju pomoći ugroženom narodu u Ukrajini. Predsednik opštine Vladimir Gak kazao je da bi za pomoć trebalo da se obrate oni koji pomoć prikupljaju.

   – Ne znam, ako dobijmo zahtev onda ćemo odlučiti o tome, za sada nismo dobili nikakav zahtev. Iskreno nismo ni razmišljali na tu temu. Naravno da podržavamo stav onakav kakav je izneo I predsednik države u tom pogledu Opština Inđija je ovek tu da pomogne. Ako dobijemo dopis i ako bude tražen sastanak sastaćemo se i razgovarati. – kazao je za IN Medija predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

  Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine pozvao je građane Srbije da humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine u vidu hrane, odeće, obuće, ćebadi dostave na punktovima u Vrbasu, Kuli, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Novom Sadu.

  Prikupljanje humanitarne pomoći u Inđiji organizovano je u prostorijama ukrajinskog Udruženja “Kalina” u ulici Jug Bogdana 57. Prikupljanju novčane pomoći za ugroženo stanovništvo u Ukrajini pridružio se Crveni krst Inđije, koju je organizovao Crveni krst Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Ukrajine i Međunarodne organizacije Crvenog krsta.

  Kratak osvrt na ukrjinsku nacionalnu manjinu u Inđiji

  Ukrajinska manjina u Inđiji broji oko 500 ljudi, u okviru ukrajinskog Udruženja “Kalina” već 15 godina se neguje tradicija i kultura ovog naroda, dok se od 2015. godine održava manifestacija “Dani ukrajinske kulture”. Ukrajinska crkva u Inđiji sagrađena je 1956. godine koja takođe ima za cilj očuvanju tradicije i običaja ukrajinskog naroda.

  Ambasador Ukrajine u Srbiji njegova ekselencija Oleksandr Aleksandrović.čest je gost na opštinskim manifestacijama obeležavanja Dana pobede udrugom svetkom ratu kao i na manifestaciji “Dani ukrajinske kulture”

  Pored ambasadora Ukrajine česti  gosti manifestacija bili su i počasni konzul Ukrajine ,predsednik Ukrajinskog nacionalnog saveta, predsednik Rusinskog nacionalnog saveta i predsednik Saveza Rusina i Ukrajinaca.

  Naslovna fotografija: indjija.rs

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija